Mihai Ghimpu, fost președinte interimar al Republicii Moldova, le-a adresat o scrisoare deschisă președinților Klaus Iohannis și Maia Sandu, în care a subliniat necesitatea urgentării procesului de unire a României cu Republica Moldova.
Potrivit liderului Partidului Liberal, singura soluție de a evita ocupația rusă este unirea Republicii Moldova cu România.
Redăm mai jos textul integral al scrisorii:
„Pe 2 februarie 2023, ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul a pus ochii pe Republica Moldova pentru a fi următoarea Ucraină. Altfel spus, următoarea țintă a Federației Ruse este R. Moldova.
Acest lucru a fost confirmat la 9 februarie de președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în discursul ținut în fața liderilor europeni ai CE la Bruxelles, motivând că serviciile secrete ucrainene dețin un document ce vizează planul lui Putin de destabilizare a situației politice din R. Moldova, prin implicarea FSB-ului rusesc, scopul final fiind deturnarea democrației și cursului european al R. Moldova, prin noua ocupare a acestui teritoriu.
Chiar a doua zi după cele declarate de Volodimir Zelenski, la 10 februarie, o rachetă rusească a violat din nou spațiul aerian al R. Moldova. Lucru deloc întâmplător.
Asemenea declarații imperialiste din partea oficialilor Federației Ruse în adresa R. Moldova au fost făcute și înaintea declanșării războiului împotriva Ucrainei. Însă, odată cu venirea lui Putin în fruntea Federației Ruse politica Kremlinului a devenit fățiș imperialistă, deoarece acesta nu se poate împăca cu dispariția URSS-ului și pierderea unor teritorii, ocupate de Rusia țaristă în 1812, mai apoi în 1940 și 1944.
Intenția refacerii URSS s-a manifestat nu doar prin invadarea Ucrainei în 2014, ci mult mai devreme: prin războiul din 1992 împotriva RM, soldat cu ocuparea teritoriului din stânga Nistrului și a orașului Tighina.
Scopul creării așa-zisei Republici Moldovenești Nistrene (PMR) era, ca la momentul oportun să ocupe întregul teritoriu dintre Nistru și Prut, cum s-a întâmplat în 1940, după ce Basarabia în 1918 se unise pe vecie cu Țara-Mamă. După același model s-a desfășurat invazia militară împotriva Georgiei în 2008, finalizată și ea cu ocuparea unei părți a teritoriului și crearea a două republici separatiste – Osetia de Sud și Abhazia.
31 de ani de existență a R. Moldova au demonstrat că acest stat, din lipsa unei economii și a resurselor energetice, se află în cleștele unui continuu șantaj al Federației Ruse, fără a fi în stare să ofere cetățenilor săi siguranța libertății, păcii și bunăstării. Afirm aceste lucruri din experiența proprie, 18 ani activând ca deputat, ulterior președinte de Parlament și președinte interimar al Republicii Moldova.
În toți acești ani, alternanța partidelor politice sau schimbarea guvernelor n-au adus cetățenilor nici pacea râvnită, nici stabilitatea, nici prosperitatea lor. Același lucru se va întâmpla și odată cu schimbarea Guvernului Gavriliță, deoarece, în toți anii de Independență, au avut de câștigat doar corupții, care au delapidat averea statului, folosind fără pic de rușine votul cetățenilor și funcțiile de stat.
Astăzi R. Moldova, care la al 32-lea an de Independență nu a devenit membru NATO ca să aibă un scut plauzibil de apărare militară și nici nu s-a unit cu Țara-Mamă România, care are acest scut de apărare NATO, poate fi invadată în orice moment de către armata rusă, precum a fost invadată Ucraina. Însă R. Moldova nu se poate compara cu Ucraina nici ca teritoriu, nici ca forță armată. Tocmai de aceea, cetățenii R. Moldova (în afară de coloana a cincea) se roagă, ca Ucraina să învingă în acest război.
Altfel, cu adevărat putem fi următoarea țintă.
Chiar dacă pentru o secundă ne-am închipui că pericolul rusesc e în trecut, de ce trebuie să existe două state românești!? De ce românii moldoveni, care fac parte din națiunea română și care au fost rupți de ea prin forța armei rusești, impuși să treacă prin deportări, foamete, gulaguri siberiene, case de nebuni, rusificare, deznaționalizare, umilințe și sărăcie, etc., ar trebui să treacă astăzi prin același calvar?
În situația în care războiul imperialist al lui Putin e lângă hotarele noastre, iar oficiali ai Federației Ruse anunță că următoarea țintă după Ucraina este R. Moldova, singura soluție de a evita ocupația rusă este unirea R. Moldova cu România. Iată motivul scrisorii mele deschise către Domniile voastre, domnule Klaus Iohannis, președintele României și doamna Maia Sandu, președintele R. Moldova, considerând că instituțiile României și R. Moldova ar trebui urgent să înceapă pregătirea Unirii celor două state românești.
Partidul Liberal, al cărui președinte am onoarea și responsabilitatea să fiu de la crearea lui, în toată perioada existenței sale a optat pentru reîntregirea spațiului românesc, care prevede revenirea teritoriului Republicii Moldova în matca lui firească, promovând în același timp integrarea în UE și aderarea la NATO.
Ca partid unionist, PL întotdeauna a înțeles că pericolul nostru major este Federația Rusă, stat imperialist care mereu visează la pământuri străine, lucru demonstrat și astăzi prin războiul ei împotriva Ucrainei, în dorința de a reface URSS-ul. Iar pentru ca această invazie militară rusă să nu aibă loc și în R. Moldova, singura soluție este ca teritoriul ei să devină și teritoriu al NATO. Însă această schimbare de situație poate avea loc, după cum am mai spus, doar prin realizarea la timp a dezideratului Unirii.
Kremlinul în toate timpurile a uneltit împotriva unității românilor. Noi însă trebuie să ne urmăm interesele naționale, fără ezitări și teamă, mai ales acum, când pacea și libertatea noastră este amenințată din nou de către cei care ne-au mai ocupat și ne-au umilit mai mult de un secol și jumate.
Stimați președinți ai României și Republicii Moldova – domnule Klaus Iohannis și doamna Maia Sandu, veți face dovada unui mare act de curaj și dreptate istorică, dacă veți aduce prin UNIREA R. Moldova cu România acest mult pătimit pământ si mult pătimită aripă de popor românesc sub umbrela NATO, încheind odată și pentru totdeauna poftele expansioniste rusești și asigurând astfel cetățenilor și din partea stângă a Prutului pacea, bunăstarea și securitatea”.