Republica Moldova va beneficia de sprijin din partea Consiliului Europei pentru promovarea culturii și a turismului. Parlamentul de la Chișinău a votat accederea la Acordul parțial extins al Consiliului Europei privind rutele culturale. Astfel, Republica Moldova urmează a fi integrată în cele 48 de rute culturale la nivel european.
În Republica Moldova sunt înregistrate deja câteva rute cultural-turistice „Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, ce cuprinde 30 de obiective turistice de pe ambele maluri ale Prutului, Ruta bisericilor de lemn din România și Republica Moldova și Ruta Meșteșugarilor, care promovează cele mai cunoscute destinații și artizani, transmite Radio Chișinău.
„Vom asigura o mai bună promovare a patrimoniului cultural și natural din Republica Moldova. Vom avea posibilitatea ca acest patrimoniu cultural, aceste tradiții, aceste obiceiuri să fie integrate în circuitul turistic european, respectiv vor fi parte a rutelor cultural turistice care sunt la momentul actual la nivel european. R. Moldova va beneficia de integrarea în aceste rute culturale, sau va propune alte rute tematice care vor fi certificate de Consiliul Europei”, a spus secretarul de stat Andrei Chistol.
Potrivit sursei citate, în prezent, Republica Moldova este înscrisă în ruta ITER VITIS, care ține de patrimoniul vitivinicol, traseu turistic integrat în cele 48 de rute turistice europene.
„Cele 48 de rute sunt organizate pe diferite tematici. Spre exemplu, R. Moldova la momentul actual este parte a rutei cultural turistice ITERVITIS, care ține de patrimoniul vitivinicol. Am discutat deja cu colegii care coordonează aceste rute, precum ruta ceramicii, să fim integrați și noi în aceste rute. Sunt rute care țin de Imperiul Roman, sau sunt alte rute care țin de promovarea altor rute cu elemente istorice, care s-au produs pe continentul european, și în special – în regiunea noastră” a precizat Andrei Chistol.
Obiectivul Acordului cu privire la extinderea turismului cultural european este de a dezvolta un spațiu cultural comun pentru o integrare echilibrată în familia europeană.