Adunarea Generală ONU a adoptat joi, 23 februarie, cu o largă majoritate, o rezoluție prin care cere Rusiei să pună capăt ostilităților și să se retragă din Ucraina.
Rezoluția reafirmă „angajamentul” față de „integritatea teritorială a Ucrainei” și „cere” Rusiei „să își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare de pe teritoriul ucrainean, în cadrul frontierelor țării recunoscute la nivel internațional”, o referire la teritoriile anexate de Rusia, inclusiv Crimeea.
De asemenea, solicită „încetarea ostilităților” și „subliniază necesitatea de a obține, cât mai curând posibil, o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina, în conformitate cu principiile Cartei Națiunilor Unite”.
Circa trei sferturi dintre membrii Adunării Generale ONU, care numără 193 de membri, adică 141 de țări, au votat în favoarea acestei rezoluții fără caracter obligatoriu, care cere retragerea imediată a trupelor ruse din Ucraina.
Șapte țări printre care Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord, Mali, Nicaragua și Eritreea au votat împotriva rezoluției, iar alte 32 de state s-au abținut, inclusiv China și India.
Menționăm că membrii Adunării Generale ONU au mai votat o rezoluției similară în toamna anului trecut, prin intermediul căreia au condamnat anexarea a patru teritorii ucrainene de către Rusia, considerând că este ilegală și că nu este validă.
În ultimul an, în timp ce Rusia și-a folosit dreptul de veto pentru a împiedica orice acțiune împotriva sa în Consiliul de Securitate, Adunarea Generală – organismul plenar al ONU – a preluat problema formulării unei atitudini față de ceea ce se întâmplă în Ucraina.