Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina (filiala Bacău), Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina – filiala „Pantelimon Halippa”, Onești și Liga Studenților Basarabeni din Galați au invitat organizațiile studențești basarabene din toate orașele României la conferința cu tema „Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și rolul studenților basarabeni în susținerea vectorului european”. Evenimentul a avut loc la data de 17 martie 2012 la Centrul Internațional de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov” din orașul Bacău, începând cu 10h.
La manifestare au participat reprezentanți ai organizațiilor studențești din Alba Iulia, Bacău, Brașov, București, Cluj Napoca, Craiova, Iași, Galați, Suceava, Oradea, Ploiești și Târgoviște. La conferință au luat cuvântul Corneliu Pricope, directorul Centrului de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov” din orașul Bacău, Ionuț Tomescu, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Bacău, profesorul universitar Vasile Puiu, președintele Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina (filiala Bacău), și Constantin Rusanovschi, președintele Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina – filiala „Pantelimon Halippa”, Onești.
În cadrul evenimentului, discuțiile au fost organizate în patru ateliere tematice, moderate de specialiști în domeniu: Virginia Brăescu și Robert Ionuț Chiriac, experți în medierea conflictelor, dialog social și activitate de lobby și de studentul Mihai Crețu, președintele Ligii Studenților Basarabeni din Galați.
Manifestarea s-a axat asupra unor comunicări care vizează ONG-urile și implicarea socială a acestora; dezbateri cu scopul de a evalua obiectivele, metodele și mijloacele de dezvoltare a organizațiilor de studenți proveniți din Republica Moldova care studiază în instituțiile de învățământ din România. Un alt obiectiv al evenimentului a fost analizarea rolului pe care îl dețin ONG-urile studențești basarabene în ceea ce privește intențiile și eforturile Republicii Moldova de a se integra în structurile europene.
Dezbaterile s-au axat în jurul obiectivelor mai sus menționate, insistându-se asupra unor propuneri de măsuri ce vizează impulsionarea activității ONG-urilor în proiecte de tutorat și de integrare a elevilor și studenților români proveniți din Republica Moldova. Totodată, au fost aduse în discuție și diferitele dificultăți pe care le întâmpină elevii și studenții basarabeni, dar și potențialele soluții la aceste probleme. Studenții prezenți în sală și-au exprimat părerea în ceea ce privește tematica manifestării la care au participat, considerând necesară inițierea unor proiecte strategice comune în vederea obținerii de fonduri nerambursabile cu scopul de a susține astfel proiecte comune ce sprijină Republica Moldova în drumul său (anevoios) spre integrarea europeană (donații de carte românească pentru școli și biblioteci din Republica Moldova, campanii informative, diverse manifestări tematice, trening-uri etc.).
Scopul evenimentului a fost formularea unei rezoluții care să servească drept bază pentru diferite proiecte similare inițiate de alte organizații ale studenților basarabeni din România. Concluziile participanților la conferință reflectă importanța și necesitatea unei colaborări eficiente în primul rând la nivel de autorități dintre cele două state românești și, desigur, la nivelul societății.
Pentru InfoPrut, Lilia Cazacu
Sursa foto: Karadeniz Press