România a demonstrat prin fapte că este „cel mai sincer și de încredere” partener al Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de Nicolae Ciucă, premierul de la București, după o întrevedere cu Dorin Recean, omologul său de la Chișinău.
Astfel, șeful Guvernului României a apreciat faptul că prima deplasare a noului premier al Republicii Moldova a avut loc la București, subliniind că aceasta este încă o „dovadă a relațiilor foarte bune dintre Chișinău și București”.
„Vă asigur, domnule prim-ministru, de întreg sprijinul nostru în îndeplinirea măsurilor ambițioase pe care vi le-ați asumat în realizarea reformelor, consolidarea economiei, a rezilienței și securității statului, precum și în avansarea parcursului european al Republicii Moldova”, a afirmat Nicolae Ciucă.
Cei doi oficiali au mai discutat în cadrul întrevederii de la București și despre evoluțiile de securitate pe fondul războiului brutal de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei și „consecințele masive” ale acestuia asupra Republicii Moldova în plan securitar, energetic și economic.
„România promovează permanent, inclusiv la Bruxelles, necesitatea susținerii Republicii Moldova pe mai multe planuri, pentru a rezista atitudinii foarte asertive a Rusiei. De altfel, România va continua să promoveze în plan european măsuri în domeniul securitar al rezilienței, un exemplu fiind obiectivul creării unei misiuni civile a Uniunii Europene pentru Republica Moldova”, a specificat premierul de la București
De asemenea, părțile au vorbit despre agenda de integrare europeană a Republicii Moldova, dar și despre sprijinul constant oferit de România în mai multe domenii.
„Am evidențiat sprijinul activ al României la Bruxelles și în relația cu statele membre pe toate palierele legate de integrarea europeană. Spre exemplu, în ceea ce privește integrarea cât mai rapidă a Republicii Moldova în piața internă a Uniunii Europene, am discutat liberalizarea completă a comerțului sau reducerea tarifelor de roaming. Am discutat cu privire la necesitatea de a accelera proiectele de interconectare în domeniul energiei electrice, deosebit de importante pentru asigurarea independenței energetice a Republicii Moldova. În plan bilateral, România a demonstrat prin fapte că este cel mai sincer și de încredere partener al Republicii Moldova. Mărturie stau, spre exemplu, acordarea de sprijin bugetar direct, ce totalizează 10,3 milioane de euro, furnizarea de energie electrică, de lemne de foc pentru încălzire, de păcură și carburanți, precum și alte forme de asistență”, a punctat Nicolae Ciucă.
Astfel, premierul de la București a dat asigurări că România va continua să fie alături de Republica Moldova, subliniind în acest sens, inclusiv, proiectele de infrastructură derulate în prezent în domeniul transporturilor, dar și cele de fluidizare a traficului la frontieră.
El a mai remarcat că România și-a consolidat statutul de prim partener comercial al Republicii Moldova. „România este al doilea investitor în Republica Moldova. Avem cifre care relevă că comerțul bilateral a crescut cu 1,2 miliarde de dolari în 2022, ceea ce înseamnă că a ajuns la cifra de aproximativ 3,6 miliarde de dolari. Ne dorim foarte mult și vom acționa în acest sens, să creștem investițiile în Republica Moldova”, a mai subliniat Nicolae Ciucă.
La rândul său, Dorin Recean, premierul de la Chișinău, a mulțumit României pentru ajutorul oferit Republicii Moldova, în mod special, în această toamnă, atunci când din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, statul a rămas fără surse alternative de alimentare cu energie electrică.
„Bucureștiul ne-a ajutat enorm în depășirea crizei energetice. Bucureștiul rămâne avocatul nostru în toate instituțiile europene, astfel ca noi să putem avansa accelerat pe parcursul european. Relația apropiată dintre Chișinău și București este întărită astăzi prin numeroase proiecte concrete în beneficiul cetățenilor noștri. Mă refer aici în plan economic, în plan comercial, energetic, infrastructură, afaceri interne, după cum ați menționat, foarte important, apărare și securitate, educație, cultură, sănătate. (…) Vă suntem recunoscători pentru atitudinea pe care Bucureștiul o manifestă de fiecare dată în raport cu Chișinăul și Chișinăul vrea să ofere oportunitățile de dezvoltare pentru cetățenii și pentru mediul de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului”, a menționat Dorin Recean.
În acest context, premierul de la Chișinău a invitat agenții economici din România să investească în Republica Moldova, inclusiv în proiecte energetice, odată ce „afacerile noastre vorbesc aceeași limbă”.
Menționăm premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, se afla astăzi, 1 martie, la București, în prima sa vizită oficială ca șef al Guvernului de la Chișinău.