Ambasada Republicii Moldova în România, în colaborare cu Institutul Cultural Român și Centrul Cultural UNESCO „Mihai Eminescu”, au organizat marți, 1 martie, un eveniment cultural comun dedicat Mărțișorului – una dintre cele mai frumoase tradiții românești.
Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova la București, a vorbit în cadrul intervenției sale de la acest eveniment despre semnificația mărțișorului pentru Republica Moldova și România, care în anul 2017, grație eforturilor ambelor state, a devenit parte a patrimoniului cultural imaterial înscris de UNESCO și element esențial în promovarea patrimoniului cultural comun.
Totodată, diplomatul a mai menționat că Mărțișorul a constituit de-a lungul secolelor un simbol al primăverii și un frumos mesaj al speranței și renașterii, devenind o autentică sărbătoare populară și parte a moștenirii culturale.
Evenimentul a reunit în Sala Mare a Institutului Cultural Român o expoziție de pictură a artiștilor plastici consacrați din Republica Moldova și România cu genericul „Primăvara începe cu un Mărțișor”.
De asemenea, interpreta din Republica Moldova, soprana Ana Cebotari, acompaniată la pian de către pianistul Alexandru Burcă, a încântat publicul cu un recital de muzică clasică.
Seara a continuat cu o prezentare de vinuri a renumitei Crame „Castel Mimi” din Republica Moldova, însoțită de o proiecție de film despre istoria acestui castel. Invitații au putut degusta vinurile Cramei „Castel Mimi”, asociate cu delicioasele plăcinte ale renumitului lanț de restaurante „La Plăcinte”.
Potrivit organizatorilor, la eveniment au fost prezenți și ambasadori și membri corpului diplomatic acreditat la București, reprezentanți ai autorităților centrale din România, precum și reprezentanți ai asociațiilor studenților basarabeni.