Republica Moldova se va alinia la mai multe sancțiuni impuse Rusiei de către Uniunea Europeană. Un anunț în acest sens a fost făcut de vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău.
Potrivit oficialului, Republica Moldova „a moștenit” un sistem de aliniere la declarațiile de politică externă și la măsurile restrictive ale UE în care anterior s-a decis ca statul să nu se alinieze imediat la anumite sancțiuni.
„Zilele acestea, noi vom face o evaluare a mai multor decizii luate anterior și, în curând, vom reveni cu mai multe detalii. Absolut orice măsură de acest ordin presupune acțiuni concrete luate de instituțiile noastre financiare, sau cele care monitorizează intrările/ieșirile din R. Moldova etc. Facem o analiză asupra modului practic cum R. Moldova va avea răspunsuri pe mai multe domenii. Rata noastră de aliniere la sancțiunile europene va crește vizibil, va crește rapid și va crește în viitorul apropiat”, a remarcat Nicu Popescu.
În acest context, el a mai subliniat că la această etapă, în UE există 38 de regimuri de sancțiuni, iar Republica Moldova se aliniază la 21 de regimuri de sancțiuni.
„În privința a șapte regimuri de sancțiuni R. Moldova nu a fost invitată să se alăture, pentru că ele, în mare parte, au expirat. La această etapă R. Moldova nu se aliniază la zece tipuri de regimuri de sancțiuni, dar această cifră se va diminua în viitorul apropiat”, a dat asigurări Nicu Popescu.
Menționăm că Parlamentul Republicii Moldova a adoptat joi, 2 martie, o declarație în care a condamnat oficial brutalitatea războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, exprimându-și sprijinul pentru suveranitatea și independența țării vecine.
La scurt timp, Moscova a venit cu o reacție în acest sens, solicitând Chișinăului să pună capăt „retoricii anti-ruse” și acuzând autoritățile Republicii Moldova că ar încerca să ofere motive pentru „escaladarea rusofobiei”.