Creșterea securității energetice a Republicii Moldova prin întărirea sistemului electroenergetic și a gradului de interconectare cu România se numără printre prioritățile Ministerului Energiei de la Chișinău, creat în Guvernul condus de Dorin Recean.
Astăzi, Guvernul de la Chișinău a aprobat regulamentul noului minister, organigrama, structura aparatului central, dar și alte documente de constituire a instituției.
Astfel, domeniile de activitate ale Ministerului Energiei de la Chișinău includ securitatea și eficiența energetică, surse de energie regenerabilă, energie electrică și termică, gaze naturale și produse petroliere, digitalizare și tranziție energetică.
„Crearea unui minister separat în Guvern reprezintă aprecierea importanței sectorului energetic pentru buna funcționare a economiei. Viziunea noastră pe termen mediu este să avem un sector energetic sigur, sustenabil și competitiv, cu obiectivul de decarbonizare a economiei înainte de 2050”, a declarat ministrul Victor Parlicov.
Printre prioritățile Ministerului Energiei pe termen mediu se numără prevenirea și atenuarea potențialelor crize energetice prin asigurarea achiziției și a stocurilor strategice de gaze naturale și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică. De asemenea, se urmărește creșterea securității energetice prin întărirea sistemului electroenergetic și a gradului de interconectare cu România, crearea Fondului pentru eficiență energetică, dar și facilitarea investițiilor în tehnologii de stocare a energiei și în unități de echilibrare. O prioritate rămâne dezvoltarea pieței concurențiale de energie electrică și pregătirea integrării pe piața internă a Uniunii Europene.
Ministerul va avea 60 de angajați în 7 direcții și 6 servicii, iar cei trei secretari de stat vor fi responsabili de securitatea energetică, energia sustenabilă, planificarea strategică, digitalizarea și tranziția energetică. În același timp, secretarul general al ministerului va gestiona relația cu funcționarii publici.
Ministerul Energiei a preluat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale domeniul securitate și eficiență energetică, devenind succesor de drepturi și obligații conexe. Totodată, acesta va fi fondator sau coordonator al Agenției pentru Eficiență Energetică, Unității de implementare a proiectelor în domeniul energetic și al întreprinderii „Moldelectrica”.