Miniștrii europeni de interne discută astăzi, 10 martie, la Bruxelles, despre rolul Republicii Moldova în centura de securitate estică a Uniunii Europene.
Astfel, Directoratul General pentru afaceri interne al UE va evalua un mecanism de ripostă în timp real, pentru a proteja statele din Europa de amenințările hibride generate de Rusia.
Republica Moldova este evaluată în acest context ca un element-cheie în noua arhitectură de securitate europeană.
Potrivit Ministerului de Interne de la Chișinău, de la începutul războiului în Ucraina, R. Moldova a furnizat produse analitice relevante în domeniul criminalității transnaționale, amenințărilor hibride și incidentelor ce prezintă risc pentru securitatea publică în regiune și în Europa. Printre acestea se numără și prima analiză Moldovan Open-Source Intelligence (OSINT) transmisă către Europol.
Astfel, după analiza raportului de activitate pentru primele șase luni, oficialii europeni vor discuta propunerile de dezvoltare ale Hub-ului de Securitate în perioada imediat următoare.
Totodată, va avea loc și o sesiune tehnică pe subiectul implicării Republicii Moldova în mecanismele UE de contracarare a terorismului.
„Astăzi abordăm soluții de creștere a eficienței în lupta cu criminalitatea și războiul hibrid, împreună cu mai mulți miniștri de interne ai statelor din Uniunea Europeană și specialiști ai sistemelor de aplicare a legii din UE și Moldova. Identificăm formate pentru construcția strategică pe termen scurt și mediu a Hub-ului de Securitate, care să devină un mecanism de ripostă în timp real pentru protecția Europei”, a declarat Ana Revenco, ministrul de Interne de la Chișinău, în cadrul briefingului care a anticipat cea de-a cincea ședință a Centrului de Securitate al UE.
Menționăm că agenda Hub-ului de Securitate pentru 2023 include îmbunătățirea capacităților de analiză și previziune strategică în domeniul securității, prin valorificarea IT și schimbului de informații între experții R. Moldova și UE.