Relația Republicii Moldova cu România nu poate fi într-un singur sens, a declarat președintele R. Moldova, Maia Sandu, cu referire la decizia de a transmite gratuit clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău Mitropoliei Basarabiei.
„Autorii acestui proiect de lege vor organiza consultări publice și vor da mai multe detalii. Vom vedea care sunt soluțiile pentru îngrijorările care au fost formulate. E devreme să comentez, dar pot să spun doar câteva lucruri. În primul rând, relația R. Moldova cu România nu poate fi într-un singur sens. Un alt lucru important pe care trebuie să-l spunem este că puținele clădiri istorice din Chișinău au fost restaurate cu sprijinul statului român. Asta nu înseamnă că noi nu vrem să reabilităm aceste clădiri istorice, dar suntem într-o realitate economică de care nu putem face abstracție”, a declarat Maia Sandu pentru NordNews.
Un grup de deputați, în frunte cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, a înregistrat un proiect de lege „cu privire la transmiterea cu titlu gratuit a unui imobil”, având ca obiect restituirea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău către ultimul proprietar bisericesc legitim – Mitropolia Basarabiei.
Inițiativa legislativă de a reîntoarce clădirea în proprietatea Mitropoliei Basarabiei a împărţit societatea. În timp ce o parte salută repararea unui abuz comis de sovietici, alţii se arată preocupaţi de soarta cărţilor rare depozitate în acea clădire de către Biblioteca Națională.
Mitropolia Basarabiei a dat asigurări că nu intenționează să schimbe destinația imobilului, se angajează să suporte toate costurile pentru restaurarea monumentului istoric, iar Biblioteca Națională va putea folosi în continuare spațiile aflate în prezent la dispoziția ei.