Administrația prezidențială din Rusia a elaborat un plan în trei pași prin care și-a propus ca până în 2030 să acapareze complet Republica Moldova, arată o investigație publicată de un consorțiu internațional de jurnaliști, între care de la Rise Moldova și Yahoo News.
Documentul de strategie internă care dezvăluie planurile Kremlinului pentru Republica Moldova a fost scris în toamna anului 2021 și provine de la Direcția Prezidențială pentru Cooperare Transfrontalieră, aceeași sursă care a elaborat o strategie similară pentru anexarea Belarusului.
Potrivit jurnaliștilor de investigație, la redactarea documentului au contribuit Statul Major General al Rusiei și principalele servicii de informații ale Moscovei: FSB, SVR și GRU.
Strategia rusă pentru Republica Moldova se concentrează pe „contracararea încercărilor actorilor externi – în primul rând, Statele Unite, țările Uniunii Europene, Republica Turcia și Ucraina – de a interveni în afacerile interne ale Republicii Moldova, de a consolida influența NATO și de a slăbi pozițiile Federației Ruse”.
Potrivit documentului, printre obiectivele urmărite de regimul de la Kremlin sunt aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Rusia și la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, versiunile ruse ale UE și NATO.
Acest plan mai urmărește și „neutralizarea” oricăror acțiuni ale Guvernului de la Chișinău de a expulza prezența militară rusă din regiunea separatistă transnistreană.
Planul Kremlinului pentru Republica Moldova este gândit pe termen scurt (până în 2022), mediu (2025) și lung (2030) și este împărțit în trei capitole: sectorul politic, militar și de apărare; sectorul umanitar; sectorul comercial și economic.
Pe termen scurt (până în 2022), Rusia și-a propus să deschidă un consulat în UTA Găgăuzia, lucru care, însă, nu s-a întâmplat, dar această idee este promovată de fostul șef de stat Igor Dodon încă din 2012.
Pe termen mediu, printre obiectivele din sfera politică, militară și de apărare ale Federației Ruse se numără „contracararea colaborării Republicii Moldova cu NATO” până în 2025 și „formarea unei atitudini negative față de NATO” până în 2030.
Același document mai arată că un alt obiectiv al Rusiei pe termen mediu ar fi „contracararea politicii expansioniste a României în R. Moldova”.
Totodată, anul 2030 se regăsește în strategia Rusiei ca fiind data limită pentru obținerea controlului asupra Republicii Moldova și îndepărtarea ei de UE, NATO și de alți parteneri.
Mai multe detalii despre planul Rusiei de a readuce Republica Moldova în sfera sa de influență pot fi citite în investigația publicată pe rise.md.