Guvernul de la Chișinău a dat miercuri, 15 martie, aviz pozitiv proiectului de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova.
„Guvernul Republicii Moldova susține orice inițiativă venită din partea deputaților prin care se urmărește executarea unor acte emise de Curtea Constituțională. Aceasta fiind și o obligație intrinsecă a Parlamentului de a pune în acord prevederile cadrului normativ național cu toate considerentele expuse de Curtea Constituțională”, a subliniat Veronica Mihailov-Moraru, ministrul Justiției de la Chișinău în cadrul ședinței Guvernului.
Astfel, proiectul de lege care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” ar putea fi supus votului joi în Parlamentul de la Chișinău, în a doua lectură.
Menționăm că acum două săptămâni, 56 de deputați ai partidului de guvernământ PAS au votat acest proiect de lege în prima lectură.
Potrivit documentului, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”, „limbii oficiale”, „limbii de stat” și „limbii materne” în toată legislația Republicii Moldova. De asemenea, se va constata desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 al Constituției Republicii Moldova.
Autorii proiectului susțin că este vorba despre o inițiativă tehnică de modificare a Constituției, care rezultă din obligativitatea executării și implementării actelor Curții Constituționale.
Pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională de la Chișinău a stabilit că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, așa cum este scris în Declarația de Independență, care prevalează asupra Constituției.