Ziua Francofoniei și a celor 30 de ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei va fi marcată la Chișinău prin organizarea unei proiecții de filme românești.
Evenimentele, organizate în colaborare cu instituțiile de învățământ liceal și universitar din Republica Moldova, care au ca obiect de activitate studiul intensiv al limbii franceze, se vor desfășura după următorul program:
- 16 martie, ora 13.00 – „Tata mută munții” la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Mediateca
- 20 martie, ora 11.30 – „Tata mută munții” la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți*, Sala Polivalentă
- 20 martie, ora 14.00 – „Străjerii Deltei” la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți*
- 21 martie, ora 11.00 – „Străjerii Deltei” la Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale” din Orhei
- 21 martie, ora 14.00 – „Tata mută munții” la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Clasa Viitorului
Evenimentele de la Bălți vor fi organizate în colaborare cu Consulatul General al României la Bălți.
Filmul Străjerii Deltei (2021, regia Liviu Mărghidan) spune povestea mai multor copii care își petrec vacanța de vară într-o tabără din Delta Dunării, unde învață cum să supraviețuiască în sălbăticie. Într-o zi, în timp ce curăță apele Dunării de sticle de plastic, dau peste doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric, așa că acum copiii au o misiune importantă.
De asemenea, „Tata mută munții” (2021, regia Daniel Sandu) îl prezintă pe Mircea Jianu, un fost ofițer de informații, care află că fiul său a fost declarat dispărut în munți. Se duce cu mașina spre locul tragediei, ca orice părinte îngrijorat, în speranța că-l va găsi pe tânăr viu și nevătămat. Dar după câteva zile de căutări zadarnice, Mircea decide să-și adune propria echipă de salvatori, intrând în conflict cu echipa locală. Încet-încet, tatăl care, înfrământarea lui, refuză să accepte evidența, devine prizonierul unei bătălii încrâncenate între om și natură.