Monumentul de la Cernăuţi al lui Dimitrie Onciul, unul dintre marii înaintași ai neamului românesc, a fost restaurat de Asociația pentru Protecția Patrimoniului București, cu finanțarea oferită de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Monumentul lui Dimitrie Onciul, restaurat datorită eforturilor depuse de Societatea „Golgota” a Românilor din Ucraina, a fost sfinţit de un sobor de preoți din Suceava și Cernăuți. La comemorarea celor 100 de ani de la trecerea în veșnicie a lui Dimitrie Onciul au venit zeci de români.
„A fost mai dificil pentru că în cimitirul de la Cernăuţi nu s-au făcut lucrări de conservare sau de protecție în timpul sovieticilor şi atunci monumentele au rămas într-o stare de degradare”, a subliniat restauratorul Laurențiu Dragomir, pentru TVR Moldova.
Asemenea lucrări de restaurare urmează să fie demarate şi la locurile de veci ale altor români emeriţi.
„Aş dori să mulțumesc autorităților ucrainene pentru sprijinul acordat în dorința noastră de a reface acest monument şi pentru celelalte 16 pe care ne-am propus să le reabilităm, să le aducem cinstea pentru slujba pe care au adus-o neamului lor”, a precizat secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu.
Dimitrie Onciul a fost creatorul școlii critice în istoriografia românească, membru al Academiei Române şi director al Arhivelor Statului din România. Născut în 1856 la Straja, sudul Bucovinei, cu studii universitare la Cernăuți și Viena. Dimitrie Onciul a trecut la cele veșnice la București, în anul 1923.