Așa-numita „limbă moldovenească” este o construcție artificială, care a fost folosită de Rusia pentru dezinformare. Declarația a fost făcută de Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, care a subliniat că prin decizia Parlamentului Republicii Moldova privind limba română a fost restabilit un adevăr istoric.
Astfel, fiind întrebat astăzi care este reacția sa la comentariile Ministerului rus de Externe privind limba vorbită în Republica Moldova, șeful diplomației române a subliniat că „nu e obișnuit sau cutumiar ca un ministru de Externe să comenteze afirmațiile unui purtător de cuvânt al unui alt Minister de Externe”.
„Așadar, tot ce pot să vă spun este doar că, atunci când Parlamentul Republicii Moldova a luat această decizie – o decizie istorică – România a salutat acest pas extrem de important, pentru că acesta restabilește adevărul istoric cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova și, în același timp, el reprezintă un semnal al maturității societății din Republica Moldova și al aderării acesteia la valorile europene. Așa-zisa „limbă moldovenească” nu există, este o construcție artificială a Uniunii Sovietice și a fost folosită apoi de Rusia în scopul de a dezinforma”, a explicat Bogdan Aurescu.
Menționăm că Parlamentul de la Chișinău a votat joi, 16 martie, în lectură finală, proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.
Ulterior, Ministerul de Externe al României a salutat adoptarea de către Parlamentul de la Chișinău a respectivei legi, subliniind că acest fapt „restabilește adevărul științific cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova”.
Peste două zile, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, s-a arătat deranjată de poziția diplomației române. Ea a criticat dur decizia Parlamentului Republicii Moldova privind limba română, insinuând într-un mesaj postat pe canalul său de Telegram că așa-zisa „limbă moldovenească” ar fi „o limba străveche”, care ar fi „apărut înaintea limbii române”.
Potrivit reprezentantei diplomației ruse, dacă autoritățile Republicii Moldova „vor să rescrie numele limbii”, atunci ar trebui să respecte o așa-zisă „logică istorică” și să numească „limba română – moldovenească, și nu invers”.