Adepţii unirii Republicii Moldova cu România, scrie Agenția de Știri Noutăți-Moldova, au organizat duminică un marş în centrul Chişinăului cu prilejul unirii Basarabiei cu România, care a avut loc la 27 martie 1918. Manifestanţii au trecut pe bulevardul Ştefan cel Mare de la clădirea Academiei de Ştiinţe până la scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet, unde au susţinut un miting, care s-a transformat în „hora unirii”.
Faptul că acţiunile unioniştilor au provocat proteste ale locuitorilor Chişinăului, care au încercat să le îngrădească calea, denotă aprecierea extrem de neunivocă a acestor manifestări de către cetăţenii RM, mai adaugă jurnaliștii de la această agenție de știri.
În legătură cu aceasta agenţia Novosti-Moldova a efectuat sondajul „Ce atitudine aveţi faţă de mitingul unioniştilor – ca exprimare a poziţiei civice a unei părţi a populaţiei RM sau ca acţiune antistatală şi de ce?”.
Vasile, inginer:
„Am faţă de mitingul unioniştilor atitudine ca faţă de o acţiune antistatală, doarece esenţa acestui miting constă în faptul, ca Republica Moldova să se unească cu România. În acest caz noi obţinem dispariţia de-facto a RM de pe hărţile geografice şi politice şi nu mai sîntem un stat de sinestătător, devenind o anexă a României, de care nu vor ţine cont autorităţile româneşti, după cum nu ţin cont nici acum”.
Maria, biolog:
„Am văzut pe internet spoturi, în care se vede că unioniştii îi provocau pe oponenţi la ciocniri directe. Cum se poate vorbi despre „exprimarea paşnică a poziţiei”, dacă ideea alipirii Moldovei la România este ca atare agresivă. Dacă punctul de vedere al unui om concret este distructiv, atunci el nu trebuie enunţat şi demonstrat tuturor, deoarece poartă pericol pentru societate”.
Valeriu, marketolog:
„Demonstraţia din centrul Chişinăului, consacrată aniversării a 94-a a unirii Basarabiei cu România, este, bineînţeles, o acţiune antistatală, pentru că scindează şi mai mult societatea în „ai noştri” şi „străini”. Acelor forţe, care au organizat aceste marşuri, în mare măsură le este indiferentă soarta cetăţenilor Moldovei. Ei au o singură sarcină – să destabilizeze situaţia, să certe popoarele, care de secole locuiesc împreună pe acest teritoriu. Să citească istoria, ca să înţeleagă o dată pentru totdeauna că agresorilor la noi întotdeauna li s-a dat o ripostă demnă!”.
Tudor, student:
„Eram în această zi împreună cu acei, care încercau să îngrădească calea unioniştilor, aşteptându-i în centrul oraşului. Atunci eu înţelegeam lucid că sînt pe partea corectă a baricadelor, că-mi apăr în acel moment nu numai convingerile, dar şi dreptul Patriei mele la viaţă normală şi calmă. Marşul unioniştilor este o acţiune, orientată spre subminarea statalităţii noastre şi noi i-am fi oprit atunci, dar, spre regret, au ieşit cam puţini oameni”.
Alexandru, angajat din agricultură:
„Nu înţeleg, de ce să perorăm pe loc gol! S-au adunat adepţii României, s-au plimbat prin oraş, au jucat hore, au vociferat, s-au liniştit pînă anul viitor – de ce să ne facem griji cu aceasta?! Nu vom avea nici un fel de unire, pentru că Europa nu-i va permite României să anexeze noi teritorii. Şi de fapt acum nu este anul 1918…”.
Foto: Iulia Modiga, InfoPrut