Compania Moldovagaz a decis unilateral, fără a consulta Guvernul de la Chișinău, să reia importurile de gaze rusești pentru malul drept al Nistrului după o pauză de trei luni. Declarația a fost făcută de Victor Parlicov, ministrul Energiei al Republicii Moldova, care a criticat dur respectiva decizie.
Potrivit oficialului, Chișinăul nu are nevoie acum de gazele rusești, întrucât are suficiente resurse stocate.
„Am fost mirat să aflu că noi, malul drept al Nistrului, am cumpărat gaz de la Gazprom. Decizia aceasta a fost luată de Moldovagaz și nu a fost coordonată cu Ministerul Energiei. (…) Poziția Guvernului la acest subiect este alta. Malul drept al Nistrului nu are nevoie, la momentul actual, de gaze procurate de la Gazprom. Noi avem gaze procurate de Energocom, avem stocuri create pentru asigurarea securității energetice. Gazul trebuie achiziționat de la Energocom”, a declarat Victor Parlicov într-o conferință de presă.
Oficialul a mai remarcat că prețul gazelor de la Gazprom este aproape echivalent cu cel mediu al celor pe care Republica Moldova le are în stocuri, puțin peste 1.000 de dolari pentru o mie de metri cubi.
În acest context, el a cerut conducerii Moldovagaz să ofere explicații publice privind decizia luată și să treacă „imediat la procurarea gazelor de la Energocom”.
Astfel, ministrul Energiei de la Chișinău a explicat că Moldovagaz ar trebui să cumpere gaze pentru malul drept de la Energocom pentru ca întreprinderea de stat să aibă suficienți bani pentru a achiziționa gaze naturale mai ieftine de pe piață.
„Dacă vrem să consumăm gaz mai ieftin de pe piață, pentru că este acum mai ieftin, asta înseamnă că trebuie să ai bani. Ca să ai banii, trebuie de consumat stocurile de la Energocom. Dacă vrem să beneficiem de această conjunctură favorabilă, atunci cu cât mai mult gaz vom procura de la Energocom, cu atât mai repede vom putea beneficia de aceasta”, a punctat Victor Parlicov.
Amintim că, în decembrie 2022, Gazprom a decis unilateral să reducă cu 60 la sută livrările de gaze către Republica Moldova, deși contractul semnat în toamna anului 2021 prevedea asigurarea cu volumele necesare atât a malului drept, cât și a celui stâng.
Ulterior, Chișinăul a cedat Tiraspolului întreg volumul de 5,7 milioane de metri cubi de gaze, livrat zilnic de Gazprom, în schimbul energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan. La rândul său, Chișinăul a cumpărat gaze de pe piață, pe care le-a depozitat în Ucraina și România.
Luni, 20 martie, Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, a anunțat că, odată cu încălzirea vremii, regiunea separatistă transnistreană nu consumă tot volumul de gaze naturale și o parte a fost furnizată malului drept al Nistrului. El a precizat că este vorba de până la 800.000 de metri cubi de gaze naturale pe zi.