Președintele Maia Sandu a promulgat miercuri, 22 martie, legea care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.
„Astăzi am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene”, a scris șefa statului pe pagina sa de Facebook.
Totodată, Maia Sandu a mai subliniat că toți „cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii Republicii Moldova, vorbim limba „moldovenească” și nu româna – au urmărit un singur lucru: să ne dezbine”.
„Nu de lingvistică și-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să țină blocată Moldova într-o veșnică ceartă națională”, a remarcat președintele Republicii Moldova.
De asemenea, Maia Sandu s-a arătat ferm convinsă că „limba română trebuie și poate să fie catalizatorul consolidării societății noastre”, iar pentru aceasta ea trebuie să fie respectată, însușită și vorbită de către toți cetățenii Republicii Moldova.
Menționăm că, în conformitate cu proiectul de lege adoptat săptămâna trecută de Parlamentul de la Chișinău, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”, „limbii oficiale”, „limbii de stat” și „limbii materne” în toată legislația Republicii Moldova.
De asemenea, se va constata desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 al Constituției Republicii Moldova. Proiectul mai prevede că sărbătoarea „Limba noastră”, așa cum apare în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.