Comisia juridică, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova și Comisia juridică, de disciplină și imunități din Camera Deputaților a Parlamentului României s-au reunit joi, 23 martie, într-o primă ședință comună.
Astfel, oficialii au convenit să pună bazele unei colaborări pentru inițierea unor reforme în domeniu. În acest sens, urmează să fie create mai multe grupuri de lucru.
„Mai multe subiecte, cum ar fi cel care se referă la activitatea grefierilor și a asistenților judiciari, vor fi preluate de unii deputați din partea Comisiei juridice, numiri și imunități și alți colegi din Camera Deputaților. În așa fel, vom crea grupuri de lucru, care să ofere, timp de câteva luni, soluții comune. Procesul de armonizare a legislației este unul complex, dar noi vom beneficia de experiența României”, a declarat Veronica Roșca, vicepreședintele Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova.
La rândul său, Laura Vicol, președintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților a Parlamentului României, a apreciat adoptarea inițiativei legislative, care prevede introducerea sintagmei „limba română” în toate actele normative din Republica Moldova.
„Am salutat cu sufletul această decizie istorică de a recunoaște limba română ca limbă oficială, pentru că ați reparat o minciună sovietică, ați îndreptat o nedreptate. Sunt extraordinar de mândră că ați reușit să faceți această modificare extrem de importantă pentru noi toți”, a menționat Laura Vicol.
Totodată, oficialul din România și-a exprimat deschiderea pentru a oferi, în continuare, sprijin Republicii Moldova.
Menționăm că aceasta a fost prima ședință comună a comisiilor juridice din Parlamentul Republicii Moldova și Camera Deputaților a României. Anterior, au avut loc ședințe comune cu membrii Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului României.