Un parc public a fost construit la Băcioi, o suburbie a municipiului Chișinău, cu sprijinul oferit de Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor.
Noul parc se întinde pe o suprafață de 1,36 hectare și oferă diverse facilități, printre care un teatru de vară, fântână arteziană, skatepark, terenuri de sport și de joacă pentru copii și multe altele.
Această oază de relaxare și distracție a fost inaugurată astăzi, 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România. La eveniment au participat 19 oficiali din România, inclusiv primari și deputați, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu și ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu.
Primarul comunei Băcioi, Ilie Leahu, a declarat că ziua de 27 martie nu a fost aleasă întâmplător pentru a inaugura parcul public, în care sunt postamentele lui Ștefan cel Mare, Alexandru Ioan Cuza, Regele Ferdinand sau Mihai Eminescu.
„Acest proiect a schimbat în totalitate felul cum arată centrul comunei Băcioi. Este un moment cu încărcătură aparte, deoarece astăzi marcăm 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România. La Chișinău a pornit procesul făuririi României întregite. La intrarea în parc sunt postamentele marilor valori: Eminescu, Vieru, dar și ale celor mai puternici conducători: Ștefan cel Mare, Alexandru Ioan Cuza și Regele Ferdinand. Chiar și după atâtea decenii, sângele apă nu se face”, a declarat Ilie Leahu, primarul comunei Băcioi.
La rândul său, Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României la Chișinău, a subliniat că românii din dreapta Prutului, prin contribuția lor, vor ca toți cetățenii din stânga Prutului să beneficieze de condiții mai bune de viață.
„Statutul privilegiat al relației noastre bilaterale este concretizat prin proiecte comune la nivel central, dar mai ales local. România a fost, este și va fi alături de cetățenii de pe malul stâng al Prutului și va continua să ofere sprijin autorităților proeuropene de la Chișinău, dar și autorităților publice locale. Acest parc, pe lângă încărcătura istorică pe care o are, prin faptul că e inaugurat într-o zi specială pentru toți cei prezenți aici și nu doar, este încă o dovadă a faptului că relația specială între cele două maluri ale Prutului sunt într-un trend ascendent”, a subliniat ambasadorul României la Chișinău.
În acest context, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a mulțumit României pentru tot ajutorul acordat de-a lungul timpului.
„Astăzi e o zi importantă pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi sărbătorim aniversarea Unirii Basarabiei cu România printr-o relație tot mai strânsă între R. Moldova și România. Această relație înseamnă lucruri concrete și importante pentru oameni. (…) Chiar și acest proiect frumos este o dovadă a acestei relații frățești. Vreau să mulțumesc CJ Bihor și domnului Ilie Bolojan, vreau să mulțumesc municipiului Oradea și primarului Florin Birta pentru susținerea financiară substanțială în realizarea acestui proiect. Vreau să le mulțumim pentru sfaturile pe care ni le dau, deoarece ei pot să ne învețe pe noi, pe primarii noștri cum să transforme localitățile noastre în sate și orașe europene. Contăm și în continuare pe sprijinul dvs. Mulțumim României pentru că este alături de noi pas cu pas în procesul de transformare a republicii și de apropiere a standardelor de viață din R. Moldova cu cele din UE”, a declarat Maia Sandu.
Menționăm că lucrările de construcție a parcului au fost finanțate din bugetul local al Primăriei Băcioi, programul guvernamental „Satul European”, precum și de Consiliul Județean Bihor și Primăria municipiului Oradea.