O expoziție dedicată poetului Nichita Stănescu a fost deschisă la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.
Evenimentul cu genericul „Eu nu sunt altceva decât o pată de sânge care vorbește…” a fost organizat cu prilejul aniversării a 90-a de la nașterea marelui poet.
Potrivit organizatorilor, această expoziție de documente propune un îndemn la lectură pentru redescoperirea operei poetului Nichita Stănescu, care a schimbat limbajul, temele și miturile lirismului românesc. Documentele expuse reflectă opera marelui liric european aproape necunoscut; poezia acestuia; despre Nichita Stănescu în Basarabia, dar și traduceri în diverse limbi.
În expoziție se regăsesc: volumul de debut al poetului intitulat „Sensul iubirii” (1960), volumele „Dreptul la timp” (1965), „11 elegii” (1966),„Necuvintele” (1969),„Un pământ numit România” (1969),„Belgradul în cinci prieteni” (1971), „Cartea de recitire” (1972), „Epica magna” (1975), cele două volume masive de versuri „Ordinea cuvintelor” apărute postum, ultima selecție făcută împreună cu Alexandru Condeescu și volumul de proze „Fiziologia poeziei” (1985); ediții cu operele scrise de Stănescu, inclusiv cele 67 de poeme inedite păstrate în dosarele familiei și ale prietenilor, albume memoriale, publicații periodice, dicționare, etc.
Expoziția poate fi vizitată până la 31 aprilie.
Amintim că poetul Nichita Stănescu s-a născut la 31 martie 1933 la Ploiești și a trecut la cele veșnice la 13 decembrie 1983 la București.