Starea de urgență în Republica Moldova ar putea fi prelungită cu încă 60 de zile, începând cu data de 5 aprilie 2023. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvernul de la Chișinău, la propunerea Comisiei pentru Situații Excepționale.
Documentul respectiv va fi prezentat spre aprobare Parlamentului Republicii Moldova. Necesitatea prelungirii stării de urgență este argumentată prin continuarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care are impact și asupra Republicii Moldova.
În acest sens, Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne de la Chișinău, a declarat astăzi, în cadrul ședinței Guvernului, că Republica Moldova se confruntă în continuare cu riscuri majore de securitate și autoritățile au nevoie de instrumente pentru a reacționa prompt în situații de urgență.
Printre aceste riscuri se numără survolarea neautorizată a spațiului aerian de către rachete care pot cădea pe teritoriul R. Moldova, intensificarea migrației ilegale și lipsa unor premise pentru diminuarea ostilităților militare din Ucraina, atacată de Rusia.
Oficialul s-a mai referit și la încercările de a destabiliza situația în interiorul Republicii Moldova, dar și la blocajul din justiție și măsurile subversive la adresa securității statului, care, de asemenea, sunt elemente ale războiului hibrid purtat împotriva R. Moldova.
Ministrul de Interne de la Chișinău a mai remarcat că starea de urgență este necesară și pentru a putea lua decizii rapide în sectorul energetic.
Potrivit oficialului, compania rusă Gazprom ar putea rezilia oricând contractul cu Moldovagaz, invocând nerealizarea auditului pretinsei datorii pentru malul drept al Nistrului. De asemenea, probleme pot apărea și în ceea ce privește aprovizionarea R. Moldova cu energie electrică, în contextul în care nu există un contract pe termen lung cu centrala de la Cuciurgan.
Menționăm că starea de urgență în Republica Moldova a fost introdusă pe 27 februarie 2022, la trei zile de la începutul invaziei ruse în Ucraina, fiind extinsă ulterior de mai multe ori.