Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a condamnat joi, 30 martie, tentativele Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova.
Oficialul european, aflat într-o vizită de lucru la Chișinău, a remarcat ospitalitatea și generozitatea de care au dat dovadă cetățenii Republicii Moldova atunci când au primit refugiați din Ucraina.
„Sunt încântată să mă aflu astăzi, aici, pentru a reitera sprijinul oferit de Consiliul Europei pentru R. Moldova. Știu că vă ciocniți de provocări semnificative. Ați menționat unele dintre ele – începând cu securitatea, economia, dar în pofida acestor provocări vă felicit pentru pregătirea de a saluta și sprijini mulți refugiați veniți din Ucraina. Ospitalitatea voastră și generozitatea sunt remarcabile. Am condamnat agresiunea Rusiei în Ucraina, inclusiv toate repercusiunile care s-au produs în legătură cu statul vostru. Cuvintele nu sunt suficiente pentru a descrie toate atrocitățile și toate suferințele suportate de prietenii noștri ucraineni. Această violență trebuie oprită. Condamn în cel mai ferm mod toate intențiile de a destabiliza instituțiile democratice și securitatea democratică din R. Moldova. Aceste acțiuni nu-și au locul în Europa de astăzi”, a subliniat Marija Pejčinović Burić în într-o declarație comună de presă cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
Totodată, oficialul european a dat asigurări că UE va ajuta Republica Moldova pe calea sa de integrare europeană și va oferi expertiză și consultanță pentru reformele prin care trece acest stat.
La rândul său, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a remarcat că a discutat în cadrul întrevederii cu oficialul european despre cooperarea dintre Republica Moldova și Consiliul Europei.
„În ultimii ani, cu sprijinul Consiliului Europei, am avansat în mai multe domenii cheie: apărarea drepturilor omului, organizarea alegerilor libere și corecte, asigurarea autonomiei locale și dezvoltarea mass-media independente”, a spus șefa statului.
Totodată, Maia Sandu a apreciat sprijinul Consiliului Europei în realizarea reformei justiției, subliniind că schimbările inițiate vor continua. „O justiție corectă și independentă va asigura dezvoltarea economiei și consolidarea statului și este o condiție esențială în parcursul nostru european”, a subliniat președintele R. Moldova.