Comisia mediu din Parlamentul Republicii Moldova, cea din Senatul României și cea din Camera Deputaților a Parlamentului României au semnat o declarație comună care prevede asigurarea transferului de expertiză și armonizare a cadrului normativ național la acquis-ul comunitar în domeniul mediului și schimbărilor climatice.
„Subliniem că Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, care include componentele din domeniul economiei verzi, protecției mediului și schimbărilor climatice, reprezintă instrumentul esențial pentru susținerea integrării economice a Republicii Moldova la Piața Unică Europeană”, se arată în declarație.
Parlamentarii remarcă angajamentul asumat de autoritățile Republicii Moldova pentru implementarea de reforme în domeniul protecției mediului și tranzitul către un sistem energetic bazat pe surse regenerabile, care va contribui la realizarea obiectivului strategic prioritar de racordare fermă și ireversibilă a R. Moldova la Uniunea Europeană.
De asemenea, oficialii își exprimă convingerea că dezvoltarea legăturilor bilaterale de cooperare între comisii va crea un climat prielnic pentru transferul de know-how în domeniul protecției mediului și dezvoltarea unei economii sustenabile, bazate pe reutilizare și reciclare. Totodată, părțile au convenit asupra necesității de a accelera implementarea Acordului de Asociere, îndeosebi a componentei ce vizează dezvoltarea unei economii mai verzi.
În perioada 27-29 martie, membrii celor trei comisii s-au reunit la București pentru a continua conlucrarea în domeniile de interes reciproc în vederea accelerării procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.