Pe 27-28 martie 2012, la Chişinău a avut loc cea de a treia rundă de negocieri asupra Acordului de Liber Schimb între Republica Moldova şi Republica Turcia. Negociatorii-şefi a părţilor au fost Directorul Departamentului Politici Comerciale al Ministerului Economiei al Republicii Moldova, Inga Ionesii şi Vicedirectorul Departamentului relaţii cu UE al Ministerului Economiei turc, Emre Orhan Öztelli, se arată într-un comunicat de presă emis de Serviciul de Informare şi Comunicare cu Mass-media al Ministerului Economiei al Republicii Moldova.
Subiectul de bază al negocierilor au constituit listele de concesiuni pentru produsele agroalimentare şi industriale înaintate de către ambele părţi şi instituirea tratamentului preferenţial pentru anumite grupe de produse.
În domeniul agriculturii, partea turcă a acceptat de principiu o serie de concesii pentru produsele agroalimentare moldoveneşti. Astfel, în cazul aprobării Acordului în varianta actuală, exportatorii din Republica Moldova vor putea livra în Turcia fără achitarea taxelor vamale în limita cotelor convenite – carne de porc, unt, caşcaval, cereale, sucuri şi vin. Totodată, au fost obţinută scutirea de 50% din taxa vamală aplicată de către Turcia pentru o serie de produse moldoveneşti, precum ar fi: nuci, produse de brutărie şi patiserie şi tutun neprelucrat.
În scopul protejării producătorilor autohtoni, Republica Moldova a negociat în cadrul celei de a treia rundă o listă a produselor industriale originare din Turcia pentru care să fie aplicată eliminarea progresivă a taxelor vamale cu o perioadă de tranziţie cel mult 10 ani. Lista prevede menţinerea taxelor vamale la importul în Republica Moldova a materialelor textile, materiale de construcţie, încălţăminte, covoare, produse cosmetice, mobilă, produse de birotică, articole de juvaierie din metale preţioase, etc.
Definitivarea listelor de concesiuni va fi efectuată la următoarea rundă de negocieri care va avea loc în octombrie 2012, la Ankara.
Reamintim că, Acordul de Liber Schimb moldo-turc prevede eliminarea taxelor vamale la import şi orice taxe cu efect echivalent pentru produsele originare din Republica Moldova şi Turcia. Semnarea Acordului în cauză constituie o precondiţie a Uniunii Europene faţă de Republica Moldova pentru a fi asigurată integrarea economic a ţării noastre în spaţiu comunitar prin semnarea Acordului de instituire Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE.
Foto: Karadeniz-press.ro