Republica Moldova va primi de la Banca Mondială asistență în valoare de 50 milioane dolari pentru susținerea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii și competitivitatea acestora la export.
Astăzi a fost anunțat un nou proiect privind competitivitatea IMM-urilor, susținut de Grupul Băncii Mondiale, care are ca obiectiv reducerea poverii cadrului de reglementare și sporirea accesului la finanțare a companiilor din R. Moldova.
„Proiectul este aliniat la Strategia Guvernului de susținere a dezvoltării IMM-urilor și va contribui într-adevăr la îmbunătățirea și eficientizarea serviciilor de afaceri prin digitalizarea serviciilor G2B. Acesta de asemenea, va permite IMM-urilor să devină mai competitive și le va facilita accesul la finanțare, ceea ce va contribui la creșterea exporturilor moldovenești și la crearea de locuri de muncă”, a mai precizat Inguna Dobroja, directoare de Țară a Băncii Mondiale în Moldova.
La rândul său, vicepremierul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a apreciat abordarea complexă a Proiectului, care se pliază pe prioritățile Guvernului de debirocratizare a economiei pentru a facilita activitatea agenților economici, dar și sprijin financiar pentru cei care sunt gata de export.
Totodată, Alaiba, a menționat că în cadrul noului program vor fi implementate activități care vor contribui la digitalizarea serviciilor și controalelor de stat, revizuirea în continuare a actelor permisive și îmbunătățirea infrastructurii naționale a calității pentru a facilita exportul, la reducerea poverii regulatorii asupra întreprinderilor, pentru a susține accesului la finanțare pentru întreprinderi prin garanții și consolidarea capacităților Fondului de Garantare a Creditelor. De asemenea, proiectul va sprijini dezvoltarea ÎMMM-urilor și creșterea competitivității lor la export.
Proiectul privind Competitivitatea Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii (ÎMMM)” are un buget de 50 milioane dolari SUA și va fi implementat în perioada 2023-2027. De asemenea, Proiectul e flexibil și poate realoca resursele pentru susținerea autorităților în cazul unei crize.