Dorin Recean, premierul de la Chișinău și Mateusz Morawieck, omologul său de la Varșovia, au semnat astăzi, 6 aprilie, o declarație comună în care s-a subliniat disponibilitatea Poloniei de a oferi sprijin Republicii Moldovei în domeniile cibernetic, de siguranță publică și informațională și altele.
Potrivit documentului, întrevederea celor doi premieri de la Chișinău s-a desfășurat în contextul agresiunii militare nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, care a pus Republica Moldova într-o situație de securitate foarte dificilă.
„Polonia este un susținător al aspirațiilor europene ale Republicii Moldova. De asemenea, sprijină cu fermitate acțiunile Guvernului de la Chișinău de consolidare a cooperării cu NATO. Pentru Polonia, ancorarea Republicii Moldova în comunitatea europeană rămâne în capul listei priorităților politice. Polonia susține cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în granițele sale recunoscute internațional”, se arată în declarație.
Cei doi premieri au luat act de nevoile de securitate ale Republicii Moldova, în special, în domeniile cibernetic, de siguranță publică și informațională. „Polonia este pregătită să împărtășească din experiențele de abordare în practică a fenomenelor negative din aceste zone. Ambele state au convenit să intensifice cooperarea în domeniul apărării”, se mai precizează în document.
Părțile au fost de acord că provocarea majoră pentru securitatea ambelor state, dar și a regiunii central-europene din care fac parte R. Moldova și Polonia, este cauzată de agresiunea nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei vecine și de războiul hibrid purtat, ulterior, împotriva Chișinăului.
„Am condamnat invazia ilegală a Rusiei și ne-am exprimat sprijinul deplin pentru restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei. Apreciem înalt decizia Consiliului European de a acorda statutul de candidat la aderare în Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. Polonia este pregătită să ofere R. Moldova sprijin politic, precum și expertiza necesară pentru a deveni membru cu drepturi depline al UE atât pe plan bilateral, cât și prin mecanismele și instrumentele europene relevante. Procesul de aderare a Republicii Moldova ar trebui să decurgă dinamic, în baza rezultatelor înregistrate, fără obstacole artificiale, cu respectarea cerințelor care decurg direct din Tratatele UE. Credem cu tărie că, în urma unei recomandări pozitive a Comisiei Europene, decizia Consiliului European, din decembrie 2023, de a deschide cât mai curând posibil negocierile de aderare la UE va asigura ireversibilitatea drumului european al R. Moldova și va oferi un impuls sistemic pe termen lung pentru reforme”.
Oficialii au mai constatat și faptul că există o multitudine de oportunități de investiții directe ale companiilor poloneze în economia Republicii Moldova, în domenii precum industria alimentară și agricolă, sectorul digital și energetic.
Menționăm că astăzi, Mateusz Morawieck, premierul Poloniei, s-a aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova.