Sala în care acum 105 ani Sfatul Țării vota Unirea Basarabiei cu România, din incinta clădirii Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău ar putea fi renovată cu sprijinul Primăriei Municipiului Buzău.
Inițiativa ar urma să fie supusă votului în Consiliul Local, după cum a declarat pentru Radio Chișinău, primarul municipiului, Constantin Toma, potrivit căruia ar fi necesare aproximativ 50 de mii de euro.
„Nu este posibil ca o asemenea clădire, și o asemenea sala să existe într-o astfel de stare deplorabilă. Acolo s-a întâmplat un act istoric pentru poporul român. Sper ca în maxim două luni să avem aprobările și banii pentru a-i putea dona Academiei pentru această acțiune foarte importantă, așa încât poate la anul, când se vor împlini 106 ani de la Unire să ne ținem simpozionul într-o sală reabilitată”, a precizat acesta.
Tototdată, primarul municipiului Buzău a subliniat că în aceste vremuri complexe și amenințări la securitatea R. Moldova, reunirea ar reprezenta cea mai scurtă și sigură cale de integrare europeană.
„Cel mai bun drum este de unire imediată, și aveți acces și la Uniunea Europeană și la NATO. Sper ca și populația și politicienii de pe ambele maluri ale Prutului să înțeleagă acest lucru”, a adăugat edilul.
Potrivit oficialului, sprijinul financiar pentru reabilitarea Sălii Unirii comportă și o încărcătură simbolică, la fel ca și sprijinul pentru cele două busturi ale artizanilor Unirii Ion Inculeț și Alexandru Marghiloman, dezvelite pe 27 martie în centrul orașului Ialoveni.
Tot în Ialoveni, Primăria Municipiului Buzău a sprijinit, de asemenea, cu 100 de mii de euro extinderea Muzeului „Petru Costin”. În același timp a finanțat construcția falezei din fața Cetății lui Ștefan cel Mare de la Soroca.