Rusia avertizează Republica Moldova că își va pierde suveranitatea dacă se va apropia de Alianța Nord-Atlantică. Declarații în acest sens au fost făcute de Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, care a comentat recentele afirmații ale secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, privind disponibilitatea de a intensifica cooperarea cu Republica Moldova.
Potrivit oficialului rus, încercările de a atrage Republica Moldova în NATO ar fi „cinice” pe fondul situației din Ucraina.
„Am subliniat, în repetate rânduri, faptul că diversele formate de parteneriat privind aprofundarea cooperării cu NATO reprezintă mai degrabă un instrument de manipulare și că ele nu sunt orientate către o cooperare cu adevărat reciproc avantajoasă și echitabilă și nici de consolidarea securității în zona euro-atlantică. Sunt deosebit de cinice tentativele de a atrage Republica Moldova în Alianța Nord-Atlantică, pe fondul situației din Ucraina, care a fost în mare măsură provocată de politica iresponsabilă de extindere a Alianței”, a afirmat Zaharova.
În acest context, reprezentanta diplomației ruse a lansat noi amenințări la adresa Republicii Moldova.
„Am văzut la ce duce cooperarea tot mai profundă a unor state cu Alianța și promisiunile de „sprijin” ale acesteia în fața „amenințării rusești” – „revoluții colorate”, lovituri de stat, instabilitate politică și criză economică. Acest lucru este valabil mai ales în spațiul post-sovietic, care este un fel de „teren de testare” pentru confruntarea geopolitică a NATO cu țara noastră. Pe semne, o astfel de soartă este pregătită și pentru R. Moldova”, a declarat Maria Zaharova.
Totodată, reprezentanta diplomației ruse și-a exprimat „speranța că mai există forțe politice în Republica Moldova care sunt capabile să realizeze că apropierea de NATO este pasibilă cu pierderea suveranității, iar extinderea nestăpânită a Alianței nu este altceva decât o continuare a tradițiilor neocoloniale ale Occidentului, care nu țin cont nici de caracteristicile politice interne ale statelor, nici de legăturile vechi de secole cu vecinii lor”.
Menționăm că săptămâna trecuta, Mircea Geoană, secretarului general adjunct al NATO, a declarat într-un interviu pentru Agerpres că „suntem dispuși să mergem atât de departe cât Republica Moldova este doritoare să meargă în relația cu noi”.