Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe al României și Nicu Popescu, omologul său din R. Moldova, au discutat miercuri, la București, despre consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și despre provocările de securitate și de natură hibridă cu care se confruntă Republica Moldova.
Astfel, șeful diplomației din România a evocat, în cadrul consultărilor cu omologul său de la Chișinău, stadiul inițiativei sale, prezentată în reuniunea Consiliului Afaceri Externe din 20 februarie 2023, de creare a unui regim de sancțiuni pentru contracararea acțiunilor de destabilizare la adresa Republicii Moldova și a ordinii constituționale a acesteia.
Bogdan Aurescu a prezentat demersurile întreprinse de MAE al României în relația cu statele membre ale UE și cu instituțiile europene, în vederea parcurgerii într-un ritm cât mai rapid a etapelor necesare la nivel comunitar pentru adoptarea acestui regim. La rândul său, Nicu Popescu a exprimat aprecierea deosebită a Chișinăului pentru această inițiativă.
Cei doi miniștri au mai discutat și principalele măsuri la nivelul UE și al NATO de consolidare a rezilienței Republicii Moldova. O atenție prioritară a fost acordată perspectivelor lansării Misiunii de Parteneriat UE în Republica Moldova (EUPM Moldova), misiune civilă PSAC a cărei înființare a fost puternic susținută de România.
De asemenea, au fost abordate aspecte legate de sprijinul oferit Republicii Moldova prin Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF) a Uniunii Europene. Ministrul de Externe de la București a subliniat că România continuă să contribuie la programele NATO de dezvoltare a capacităților de apărare ale Republicii Moldova, inclusiv prin alocarea unei sume de 750.000 de dolari în acest scop, suplimentar celor 600.000 de dolari deja alocați. În acest context, Nicu Popescu, șeful diplomației de la Chișinău, a mulțumit Bucureștiului pentru acest sprijin.
Părțile au mai analizat în cadrul consultărilor de la București și stadiul eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova, cu accent asupra îndeplinirii celor nouă recomandări ale Comisiei Europene din iunie 2022 și, pe un plan mai larg, în ce privește stadiul implementării reformelor asumate de Guvernul de la Chișinău. Astfel, au fost abordate și modalitățile de sprijin din partea României, atât sub aspect politic, cât și în materie de transfer concret de expertiză.
„Totodată, au fost discutate proiectele prioritare de pe agenda sectorială bilaterală, îndeosebi rezultatele de etapă ale demersurilor de extindere a interconectărilor de energie electrică și a infrastructurii de transport, precum și a capacității de tranzit la frontiera dintre România și Republica Moldova. Miniștrii au mai abordat stadiul implementării proiectelor bilaterale finanțate de România, în special în baza Acordului bilateral privind asistența nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro.
Au fost discutate și aspecte legate de cooperarea dintre România și Republica Moldova în pregătirea Summitului Comunității Politice Europene, care va avea loc la Chișinău, la 1 iunie 2023, precum și a celei de-a patra reuniuni ministeriale, care va fi organizată la Chișinău, în toamna acestui an, a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format creat în 2022 și co-prezidat de către ministrul Bogdan Aurescu împreună cu omologii din Germania și Franța”, se mai arată într-un comunicat al MAE din România.
De asemenea, Bogdan Aurescu, ministrul de Externe de la București, a subliniat obiectivul constant al României de menținere a Republicii Moldova pe agenda priorităților la nivel regional și european.
Menționăm că șeful diplomației de la București a avut miercuri consultări cu omologul său de la Chișinău, Nicu Popescu, în contextul participării acestuia la prima Conferință privind securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaționale Crimeea și la reuniunea trilaterală a miniștrilor afacerilor externe, cu participarea miniștrilor apărării din România, Republica Moldova și Ucraina, care vor avea loc joi la București. La întâlnire a participat și ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi.