Parlamentul European a votat joi, 19 aprilie, o rezoluție în care solicită începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalului anului 2023, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană.
Rezoluția a fost adoptată cu o largă majoritate, 555 de voturi pentru, 49 împotrivă și 26 de abțineri.
Astfel, eurodeputații și-au reafirmat sprijinul pentru viitoarea aderare la UE a Republicii Moldova, solicitând în acest sens ca „negocierile de aderare să înceapă până la sfârșitul anului 2023, dacă Republica Moldova îndeplinește cele nouă etape identificate de Comisia Europeană necesare pentru deschiderea acestora”.
Între timp, Parlamentul European solicită Guvernului Republicii Moldova să continue agenda de reformă privind democrația și statul de drept, să avanseze în direcția punerii în aplicare depline a Acordului de asociere cu UE și a zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare și să continue eforturile de creștere a securității energetice a Republicii Moldova.
Totodată, în contextul încercărilor de destabilizare a Republicii Moldova, eurodeputații solicită Uniunii Europene să-i sancționeze pe oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și, după caz, afacerile și organizațiile lor politice, precum și extrădarea acestora în Republica Moldova pentru a fi judecați.
De asemenea, rezoluția condamnă șantajul energetic al Rusiei din Republica Moldova și își exprimă sprijinul pentru eforturile Chișinăului de a-și spori securitatea energetică. În acest sens, deputații europeni solicită UE să sprijine în continuare Republica Moldova în vederea obținerii independenței energetice.
Parlamentul European a mai subliniat că Republica Moldova rămâne expusă presiunii ruse și șantajului energetic, tulburărilor economice cauzate de războiul din Ucraina vecină, precum și încercărilor susținute de Kremlin de a destabiliza guvernul pro-european de la Chișinău și a apreciat eforturile Chișinăului de a face față acestor provocări.