Publicația rusă Moscovskie Novosti a elaborat un top al oamenilor politici, care își construiesc politicile pe retorica antirusească. În acest top a fost inclus și președintele Partidului Liberal din Republica Moldova – Mihai Ghimpu.
Care au fost raționamentele includerii politicianului moldovean în acest top?
Răspuns:
Mihai Ghimpu s-a arătat a fi supărat din cauza faptului că Rusia nu recunoaște ocupația sovietică a Moldovei, ceea ce înseamnă că ”… încă mai speră să ne ocupe.” Acesta a încercat să demonstreze că Rusia promovează în continuare politica Uniunii Sovietice, a cerut retragerea forțelor militare rusești de pe teritoriul Transnistriei. În luna noiembrie a anului 2010 Mihai Ghimpu a trimis o scrisoare secretarului general al NATO, Anders Fogh Ramussen, cerându-i acesta să facă presiuni asupra Moscovei, ca aceasta să-și retragă soldații de pe teritoriul nerecunoscutei republici nistrene: ”Trupele rusești nu sunt doar o sursă continuă de amenințare la adresa securității Moldovei, dar mai alimentează în același timp și separatismul transnistrean, și asta deoarece separatiștii de la Tiraspol văd în staționarea trupelor ruse în această regiune susținere morală, politică și materială pentru acțiunile lor. (…) Federația Rusă poate șantaja Republica Moldova, dacă ultima nu va fi de acord cu prezența militară rusă în Transnistria. În acest caz, Rusiei nu-i rămâne altceva de făcut decât să recunoască Transnistria.”
Ghimpu a refuzat să participe la Parada Victoriei de la Moscova și a semnat un ordin prin care consemnează ziua de 28 iunie 1940 drept zi a ocupației. Tot el a insistat asupra faptului ca această zi să devină una de comemorare a victimelor ocupației sovietice și a regimului totalitar comunist. Curtea Constituțională nu a susținut această inițiativă.
În topul dușmanilor Rusiei, elaborat de Moskovskie Novosti, au mai fost incluse și următoarele personalități politice: John Sidney McCain, Naoto Kan, Mihail Saakașvili, Jyri Häkämies, Jarosław Aleksander Kaczyński, Andrus Ansip, Vaira Vīķe-Freiberga, David Wright Miliband, Mitt Romney.
Foto: evz.ro