Complexul memorial „Cimitirul Eroilor” din Chișinău, unde își dorm somnul de veci câteva mii de ostași români, va fi reabilitat.
Pentru prima etapă a proiectului, municipalitatea a alocat un milion de lei moldovenești, iar lucrările ar putea demara în scurt timp. Monumentul istoric este de o importanță internațională, acolo fiind înmormântați soldați de mai multe naționalități, participanți la cele două războaie mondiale, transmite TVR Moldova.
În perioada Primului Război Mondial, considerat unul dintre cele mai sângeroase din istoria omenirii, au murit peste jumătate de milion de români. O bună parte dintre cei care și-au dat viața pe teritoriul dintre Prut și Nistru au fost înmormântați la Cimitirul Eroilor, amenajat în anul 1918.
„Ostașii grav răniți aduși de pe linia întâi, de pe linia frontului, își refăceau sănătatea aici în spitalele militare din Chișinău. Și acei care nu aveau sorți de izbândă și care nu reușeau să se recupereze, morți, erau înhumați aici”, a explicat istoricul Ion Varta.
Cimitirul a fost extins în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. În total, aici au fost înmormântați peste 1.600 de ostași de diferite naționalităţi.
„Majoritatea celor înhumați aici sunt de origine română, 434 de ostași morți în Primul Război Mondial și 96 în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar sunt înhumați și 234 de ostași, ofițeri ruși, 39 de ofițeri și ostași cehi Și avem și 35 de ostași și ofițeri francezi”, a mai spus istoricul de la Chișinău.
De asemenea, unele surse menționează că la marginea acestui cimitir ar fi fost înmormântați și prizonieri de război din Germania, Austria sau Italia. Ca și în cazul altor cimitire ale eroilor, sovieticii au distrus mormintele cu buldozerele, încercând, astfel, să șteargă amintirea lor. Ulterior, pe acest teren a fost construit un spital, care a fost demolat în 2007. Astăzi, acest loc din inima Chișinăului cu o încărcătură istorică deosebită se află în ruine, dar urmează a fi reabilitat.
Autoritățile municipale își propun să reabiliteze scările de acces și aleile pietonale. Astfel, Primăria municipiului Chișinău a alocat peste un milion de lei moldovenești pentru prima etapă de reabilitarea a obiectivului, iar la mijlocul lunii aprilie vor avea loc licitațiile publice pentru desemnarea companiei care va efectua lucrările.
„Noi acel proiect l-am elaborat împreună, și va fi finanțat cu colegii din România, cu Consiliul Județean Buzău. Este un proiect comun cu partenerii noștri din România. Nu vă pot da cifrele care vor fi finanțate, dar de obicei Consiliul Județean Buzău, finanțează 60 sau 50 de procente”, a menționat Ilie Ceban, viceprimarul municipiului Chișinău.
Pentru finalizarea proiectului de reabilitare a complexului memorial ar fi nevoie de 5,5 milioane de lei moldovenești. Autoritățile speră să atragă fonduri și din străinătate, prin intermediul ambasadelor de la Chișinău, pentru a încheia lucrările până venirea iernii.