Astăzi, 2 aprilie 2012, în orășelul Vadul-lui-Vodă au început dezbaterile din cadrul conferinței internaționale „Alipirea Basarabiei la Rusia în contextul relaţiilor multiseculare moldo-ruso-ucrainene.” După cum informează REGNUM, la lucrările acesteia au luat parte cu un cuvânt de salut cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Valeri Kuzmin și ambasadorul Bulgariei în R. Moldova, Gheorghii Panaiotov.
În alocuțiunea sa de salut Petru Lucinschi a declarat că istoria nu trebuie să devină un obiect de divizare și asta în pofida faptului că există diferite interpretări ale evenimentelor istorice.
La depășirea acestor contradicții a chemat și ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Valeri Kuzmin. Acesta și-a arătat încântarea față de decizia de a crea o comisie comună ştiinţifică moldo-rusă pentru elaborarea unui punct comun de vedere asupra evenimentelor istorice, specificând totodată că „ţările noastre au toate şansele să obţină succes în această direcţie” și calificând-o drept un trend pozitiv, scrie Agenția de Știri Noutăți Moldova.
„Pentru nimeni nu este un secret că probleme mai stringente despre evenimentele epocilor trecute Rusia le are nu cu Moldova, ci, spre exemplu, cu Polonia şi Turcia. În această direcţie însă părţile s-au dovedit a fi în stare să ajungă la un numitor comun, ceea ce demonstrează că dialogul cu Moldova are toate şansele să fie mai eficient”, – a specificat Kuzmin.
„Trebuie să menţionăm că poporul Moldovei a fost un aliat activ al Rusiei în războiul cu Napoleon”, – a menţionat Ambasadorul.
Diplomatul rus a specificat că „necesitatea înlăturării problemelor litigioase în relaţiile dintre Moldova şi Rusia este un reper, spre care trebuie orientate mari eforturi, menţinînd totodată iniţiativele benefice în raporturile dintre ambele ţări şi popoare”.
La Conferinţa internaţională, consacrată aniversării a 200 de ani de la semnarea Tratatului de la Bucureşti, în conformitate cu care Moldova de Est a fost alipită la Rusia, participă cunoscuţi savanţi, istorici din Moldova, Rusia, Ucraina, Bulgaria, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat în RM, experţi în domeniu, membri ai ONG, jurnalişti, studenţi, masteranzi şi aspiranţi. Timp de patru zile ei vor examina jaloanele istorice principale ale relaţiilor trilaterale politice, spirituale şi culturale dintre Moldova, Rusia şi Ucraina şi impactul lor asupra raporturilor cu popoarele din Europa de Sud-Est.
REGNUM mai informează că în scurt timp o parte din luările de cuvânt ale participanților la această conferință vor fi publicate pe pagina online a portalului.