39 de elevi din R. Moldova au fost premiați în cadrul Olimpiadei Republicane la Istoria românilor și universală.
Premianții au fost anunțați, duminică, 30 aprilie, în cadrul unui eveniment de finalizare a competiției. Aceștia sunt discipoli ai unor instituții de învățământ din raioanele/municipiile: Bălți, Cahul, Călărași, Căușeni, Chișinău, Criuleni, Drochia, Edineț, Hîncești, Ialoveni, Orhei, Soroca, Șoldănești, Ștefan Vodă, Ungheni din Republica Moldova.
În mesajul de felicitare, președintele Consiliului Olimpic Republican la Istoria românilor și universală, Liliana Rotaru, doctor, conferențiar universitar, a remarcat sârguința elevilor și efortul profesorilor în pregătirea pentru competiție.
„Observ o creștere a calității lucrărilor scrise de voi, dragi elevi, iar asta însemnă că sunteți tot mai pregătiți să oferiți răspunsuri argumentative în baza surselor istorice și că reușiți, din ce în ce mai bine, să construiți eseuri ce impresionează prin claritatea gândurilor expuse în mod coerent”, a subliniat ea.
Olimpiada Republicană la Istoria românilor și universală este organizată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării al R. Moldova și se înscrie în lista celor 21 de olimpiade și concursuri republicane care au loc în perioada 17 februarie – 22 mai 2023.
La ediția din acest an a olimpiadei au participat 192 de elevi ai claselor IX-XII, delegați din toate raioanele și municipiile R. Moldova. Lista premianților poate fi accesată aici.
Menționăm că, în Republica Moldova, elevilor claselor a IX-a și a XII-a, deținători ai diplomelor de gradul I, II și III în cadrul olimpiadelor republicane la disciplinele școlare desfășurate pe parcursul anului absolvirii, li se poate acorda nota „10” (zece), din oficiu, la probele de examen la aceeași disciplină în cadrul examenelor de absolvire în învățământul general din acest an.