Transnistria speră că va reuși să stabilească relații de parteneriat cu noul preşedinte al Republicii Moldova. Declarația îi aparține liderului transnistrean, Evghenii Șevciuc, și a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă organizată de ITAR-TASS.
„Salut faptul că vecinii noştri și-au format organe de conducere în format integral, așa cum prevede Constituţia Republicii Moldova, – a spus el. – Acum ne putem aştepta la o poziţie clară privind relaţiile cu Transnistria.”
Șevciuk aşteaptă stabilirea unui parteneriat şi a unor relaţii reciproc avantajoase cu Republica Moldova. „Suntem adepții tacticii „paşilor mici „, care ar oferi posibilitatea cetăţenilor noştri să traverseze frontiera moldo-nistreană printr-o procedură simplificată”, a mai adăugat acesta în cadrul aceluiași briefing.
Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, el a salutat faptul că în Republica Moldova au fost formate acum „toate organele de conducere.” În acest sens, Şevciuk a declarat că se aşteaptă ca partea moldovenească să adopte o „poziţie clară”, cu privire la problemele de negociere şi să acționeze în direcția stabilirii unui parteneriat.
Potrivit lui, Transnistria şi Republica Moldova ar trebui să urmeze acum, „tactica paşilor mici, care vizează restaurarea elementelor de cooperare economică, simplificarea procedurii de traversare a frontierei moldo-transnistrene a cetățenilor.” Şeful nerecunoscut de la Tiraspol nu a exclus faptul că, în viitorul apropiat, „am putea asista la prezentarea propunerilor preşedintelui sau ale autorităţilor din Moldova”, care vor fi studiate cu atenţie în Transnistria.
Problema cu privire la statutul misiunii de menținere a păcii în Transnistria nu vor fi discutate în cadrul negocierilor în formatul „5 +2” din aprilie 2012, a declarat liderultransnistrean Evghenii Şevciuk.
Următoarea rundă de negocieri pentru soluționarea conflictului transnistrean va avea loc în această lună la Viena. În cadrul lucrărilor acesteia, partea transnistreană intenționează să obțină egalitate cu Republica Moldova în formatul de negocieri. Conducerea separatistă nerecunoscută de la Tiraspol nu renunță la demersul pentru recunoașterea independenței pentru această regiune, mai adaugă RIA Novosti.
„În ceea ce priveşte formatul de menţinere a păcii, suntem în prezent în situaţia în care sunt în vigoare acordurile cu privire la principiile de soluţionare, semnate încă în anul 1992,” a reamintit Şevciuk. El a menţionat că în ultimii 20 de ani „… în relaţiile sale cu Republica Moldova nu s-a reuşit adoptarea unei soluţii politice și nici elaborarea unui anumit document care să identifice posibilitățile de apariție a unui statut. Starea de conflict există până în prezent,” a subiniat liderul nerecunoscut din Transnistria. ”Ea poate fi resimțită în domeniul economic, politicii informaționale şi în relaţiile diplomatice. Astăzi, pacificatorii, care sunt dislocați pe ambele maluri ale râului Nistru continuă să păstreze pacea şi acest lucru este într-adevăr real, ” a remarcat Şevciuk. Preferinţele politice ale părților sunt direcţionate în mod diferit, şi, prin urmare, necesitatea menținerii operaţiunii de pacificare nu scade.”
Transnistria, conform lui Șevciuc, „pledează pentru aceea ca până când nu va fi elaborat un document cuprinzător, care să includă toate aspectele legate de continuarea cooperării cu vecinii noştri, operaţiunea de menţinere a păcii pe malurile râului trebuie să-și continue misiunea.”
„Noi ştim că partenerii noştri au alte propuneri – unele dintre ele presupun modificări asupra structurii operaţiunii de menţinere a păcii. Propunem ca aceste probleme să nu fie discutate acum la masa de negocieri. Noi credem că pe ordinea de zi este mult mai important să fie incluse întrebări din domeniul economiei, transportului şi comunicațiilor. Vom insista asupra poziţiei noastre până când se va trece la etapa de normalizare a relaţiilor cu vecinii noştri în aceste domenii,” a spus Şevciuk.
Tot astăzi, liderul nerecunoscut de la Tiraspol s-a întâlnit și cu Patriarhul Moscovei și Întregii Rusii, Kiril, căruia i-a lansat invitația să viziteze Transnistria.