Cea mai mare Unitate de Primiri Urgențe din Republica Moldova a fost inaugurată, joi, 4 mai, în cadrul Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău.
Noua secție a fost construită în cadrul proiectul SMURD-2 „Zona de cooperare transfrontalieră România-Moldova, o zonă mai sigură prin îmbunătățirea infrastructurii de operare a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), creșterea nivelului de pregătire și menținere a capacității personalului de intervenție în situații de urgență”, finanțat de UE.
În acest sens, ambasadorul României la Chișinău, Cristian Leon-Țurcanu, a salutat deschiderea Unității de Primiri Urgențe. „Asta înseamnă Moldova Europeană – servicii medicale de urgență la standarde europene pentru toți cetățenii de pe acest mal al Prutului și condiții de muncă europene pentru lucrătorii medicali. Un exemplu pentru ce beneficii palpabile pot aduce politicile pro-europene, alocări bugetare inteligente asumate în vremuri dificile, finanțări europene și implicarea consecventă și susținută a autorităților de la București”, a transmis Cristian Leon-Țurcanu într-o postare pe Facebook.
Unitatea de Primiri Urgențe (IMU) este dotată cu echipamente medicale de ultimă generație și se întinde pe o suprafață de circa 2000 de metri pătrați.
Aici se va acorda asistență în cazul urgențelor medico-chirurgicale pentru persoanele transportate la IMU cu ambulanța sau transferate din alte instituții medicale din R. Moldova .
Asistența medicală va fi oferită, în funcție de gravitatea stării pacienților, în zonele: roșie, galbenă, verde și albastră, spații dotate cu dispozitive, precum ventilatoare pulmonare, aparate de monitorizare a funcțiilor vitale, electrocardiografe, dar și mobilier medical – paturi multifuncționale, lămpi de operație, etc.
Unitatea Primiri Urgențe dispune și de un tomograf computerizat performant, unicul de acest fel din R. Moldova, în valoare de circa un milion de euro, care permite stabilirea rapidă și cu precizie înaltă a diagnosticului, în cazul pacienților cu accident vascular cerebral, traumatisme, hemoragii interne, infarct miocardic, afecțiuni respiratorii și alte urgențe medicale.
Totodată, pentru investigarea promptă a pacienților critici, în UPU există o instalație radiologică, aparat de ultrasonografie și alte echipamente moderne.
Potrivit Ministerului Sănătății de la Chișinău, costurile pentru dotarea secției de urgență cu dispozitive de ultimă generație sunt de circa 42 de milioane de lei moldovenești, resurse din bugetul de stat și proiecte implementate cu sprijinul partenerilor internaționali.
De asemenea, lucrările de construcție ale acestei unități au costat peste 49 de milioane lei, dintre care 34 de milioane de lei au fost oferite de Ministerul Sănătății al R. Moldova , iar aproximativ 15,2 milioane de lei de Uniunea Europeană.