O nouă staţie de epurare a apelor uzate va fi construită la Cahul cu sprijinul financiar al Guvernului Germaniei și al Uniunii Europene. De asemenea, în municipiu şi în câteva sate din apropiere reţelele de aprovizionare cu apă şi canalizare vor fi modernizate şi extinse.
Cu un grant de 46 de milioane de euro autoritățile vor începe lucrările de modernizare în urma cărora reţeaua va pierde mai puţină apă şi vor fi înlăturate riscurile pentru sănătatea oamenilor.
„Proiectul vizează construirea unei stații de epurare modernă, echipată cu cele mai bune tehnologii disponibile pentru a asigura o epurare eficientă și sigură a apelor uzate. Aceasta va deveni o stație de nivel regional pentru că va avea o capacitate de tratare a unei cantități semnificative de ape uzate”, a subliniat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.
De asemenea, ambasadorul Germaniei în R. Moldova, Margret Uebber, a subliniat că și-a propus să contribuie la îmbunătăţirea accesului oamenilor la apă curată şi, mai ales, la creşterea numărului de persoane care au acces la o reţea modernă de apă şi canalizare în regiune.
Proiectul mai prevede conectarea la apă curentă şi canalizare a circa 5.000 de gospodării, montarea a circa 8.000 de contoare moderne cu citire la distanță, dar și a unor echipamente moderne pentru întreținerea acestor reţele.
La evenimentul oficial de lansare a lucrărilor au participat reprezentanții partenerilor de dezvoltare și ai autorităților centrale și locale ale Repubicii Moldova, printre care, Lilia Dabija, ministrul Infrastucturii și Dezvoltării Regionale, Margret Uebber, ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Jens Hagen, șeful diviziunii Dezvoltare Urbană și Regională pentru Europa de Est, Asia Centrală și Caucaz din cadrul Băncii KfW, Adam Grodzicki, șef adjunct al Secției Cooperare, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.