Parlamentul European a aprobat marți, 9 mai, creșterea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova cu 145 de milioane de euro.
Astfel, propunerea Comisiei Europene de a acorda Guvernului de la Chișinău sprijin pentru stabilizarea situației economice din Republica Moldova a fost susținută prin votul a 561 de europarlamentari. Totodată, 43 de deputați europeni au votat împotrivă, iar alți 20 s-au abținut.
Astfel, din asistența de 145 de milioane de euro, 45 de milioane vor fi oferite sub formă de granturi, iar alte 100 de milioane de euro vor fi acordate sub formă de împrumuturi.
Noul sprijin va fi plătit în două tranșe planificate pentru al treilea și al patrulea trimestru al anului 2023, dacă Republica Moldova va îndeplini anumite condiții. Acestea includ reforme ale sistemului judiciar, asigurarea statului de drept și a luptei împotriva corupției, precum și buna desfășurare a programului cu Fondul Monetar Internațional.
„Războiul de agresiune rusesc din Ucraina nu a cruțat pe nimeni și, cu siguranță, nici pe Republica Moldova. O combinație nefericită a războiului, a crizei energetice, a inflației uriașe și a scăderii investițiilor a erodat finanțele publice și a afectat mijloacele de subzistență ale cetățenilor R. Moldova. Pe lângă toate acestea, influența crescândă a Rusiei în această regiune exercită o presiune suplimentară asupra economiei Republicii Moldova. În aceste vremuri dificile de vulnerabilitate economică și politică, trebuie să ajutăm și să sprijinim Republica Moldova”, a declarat raportorul Markéta Gregorová.
Propunerea de creștere a asistenței macrofinanciare urmează să fie aprobată și de Consiliul UE.
Menționăm că Republica Moldova beneficiază deja de o asistență macrofinanciară în valoare de 150 de milioane de euro, care a intrat în vigoare la 18 iulie 2022. Astfel, sprijinul total oferit Republicii Moldova va ajunge până la 295 de milioane de euro.