Serviciul Fiscal de Stat din Republica Moldova va continua cooperarea cu Departamentul Trezoreriei Statelor Unite ale Americii, începută în anul 2017.
Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi dintre directorul adjunct al Serviciului Fiscal de Stat din R. Moldova, Petru Griciuc și managerul de proiect, expert al Trezoreriei SUA, Thomas Mathews, care își încheie misiunea în cadrul autorității fiscale.
Părțile au făcut o trecere în revistă a realizărilor înregistrate în perioada anilor 2017-2023 în cadrul proiectului, care vizează:
- aprobarea Manualului operațional de deservire a contribuabililor și a Manualului operațional de management a creanțelor;
- ajustarea și îmbunătățirea Manualului de control fiscal;
- dezvoltarea unui program de asigurare a calității controlului fiscal;
- consolidarea capacităților de auditare a sistemelor informaționale;
- oferirea asistenței privind consolidarea funcției de constatare și urmărire penală a infracțiunilor;
- oferirea asistenței privind impozitarea internațională.
Astfel, Petru Griciuc, directorul adjunct al Serviciului Fiscal de Stat din R. Moldova, a exprimat gratitudine și recunoștință pentru sprijinul oferit de Departamentul Trezoreriei SUA în vederea modernizării administrației fiscale. „Vă mulțumim pentru munca depusă pe parcursul ultimilor 7 ani în cadrul Serviciului Fiscal de Stat. Împreună am reușit să înregistrăm realizări importante în ceea ce privește îmbunătățirea deservirii contribuabililor, recuperării creanțelor, control fiscal”, a declarat Griciuc.
La rândul său, Thomas Mathews, expert al Trezoreriei SUA, a felicitat autoritatea fiscală din Republica Moldova pentru succesele înregistrate, menționatând că este fericit că a fost parte a acestui proces important.
Amintim că Departamentul Trezoreriei SUA va acorda în continuare asistență Serviciului Fiscal de Stat din R. Moldova în mai multe domenii.
Printre acestea se numără: regulile privind prețurile de transfer, regulile generale anti-evaziune, administrarea tratatelor fiscale și alte aspecte internaționale; actualizarea declarațiilor fiscale sub aspectul promovării conformării voluntare și sporirii capacității SFS de a asigura acuratețea impozitelor declarate; îmbunătățirea utilizării sesizărilor penale pentru combaterea fraudei fiscale și evaluarea generală a Codului fiscal, cu accent pe facilitarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.