Autoritățile din Republica Moldova vor iniția procedurile de retragere din Acordul de aderare la Adunarea parlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI). Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.
Oficialul a remarcat în acest sens că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu a adus prea multe beneficii, ci dimpotrivă a generat o serie de situații complicate.
„După 30 de ani a devenit foarte clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice dureroase în cele mai complicate vremuri – embargoul la vin, embargoul la produse agroalimentare. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantaj energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității Republicii Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat statele-membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane. După ce o țară fondator a CSI, Rusia, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii și ucigându-i cetățenii, această organizație nu se mai poate numi drept Comunitate”, a declarat președintele Parlamentului de la Chișinău.
Astfel, el a anunțat că după o serie de consultări s-a decis inițierea procedurilor de retragere din Acordul de aderare la Adunarea parlamentară a CSI. „În calitate de președinte al Parlamentului, după mai multe discuții cu cetățenii, după discuții în cadrul fracțiunii PAS, după consultări cu președintele Maia Sandu și reprezentanții Guvernului, am decis să inițiem procedura de retragere a R. Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI. Retragerea R. Moldova din acest acord este un prim pas. La nivel de Guvern și Parlament evaluăm următorii pași”, a explicat Igor Grosu.
Oficialul a mai amintit că Ucraina a părăsit această organizație, ceea ce separă teritorial Republica Moldova de statele membre ale CSI.
„Conform procedurilor, vom face un demers către prim-ministrul Dorin Recean, cu solicitarea de a pregăti o inițiativă legislativă privind denunțarea Convenției cu privire la Adunarea interparlamentară a statelor membre ale CSI din 17 martie 1998. Când va ajunge inițiativa în Parlament, majoritatea parlamentară va vota pentru denunțarea acordului. CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS, pentru a menține statele ex-sovietice în sfera sa de influență. Noi nu mai putem sta la o masă de discuție cu un stat agresor. Noi dorim să fim parte a lumii păcii. Nu vrem să fim parte a lumii războiului, morții, sărăciei și agresiunii”, a subliniat Igor Grosu.
Menționăm că Georgia și Ucraina au ieșit din așa-numita Comunitate a Statelor Independente (CSI), în 2008 și respectiv 2014, după agresiunea rusă asupra teritoriilor lor, în timp ce Republica Moldova încă mai face parte din această organizație.
Totuși, la câteva zile după ce a depus cererea de aderare la UE, președintele Maia Sandu a declarat că Republica Moldova va renunța la calitatea de stat membru al CSI atunci când va avansa suficient de mult pe calea eurointegrării.
Ulterior, autoritățile de la Chișinău au anunțat că Republica Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile periodice ale CSI și urmează să se retragă din mai mute acorduri semnate în cadrul acestei organizații.