Republica Moldova vrea să intre „cât mai rapid posibil” în Uniunea Europeană pentru a se proteja de amenințarea rusă și speră la o decizie, „în lunile următoare”, cu privire la deschiderea negocierilor de aderare, declară președintele Maia Sandu într-un interviu acordat pentru AFP, scrie news.ro.
„Noi credem că nu ne putem salva democrația decât făcând parte din UE”, a declarat Maia Sandu. „Rusia va continua să fie o mare sursă de instabilitate în anii viitori, iar noi trebuie să ne protejăm”.
De asemenea, Maia Sandu acuza în februarie Rusia de urzirea unei lovituri de stat, cu scopul de a răsturna puterea actuală de la Chișinău.
Președintele R. Moldova, care se află la putere din 2020, a îndemnat la o Mare Adunare în favoarea Uniunii Europene, duminică, 21 mai, ca să arate susținerea Republicii Moldova față de aderarea la UE.
„Războiul din Ucraina a pus lucrurile în alb și negru. Acum vedem foarte clar ce înseamnă pentru noi lumea liberă și ce înseamnă lumea autoritaristă”, declară președintele R. Moldova.
Invazia rusă a Ucrainei a relansat ipoteza – până atunci improbabilă – a unei aderări la UE a Ucrainei şi a Republicii Moldova, pe termen mediu.
Uniunea Europeană a acordat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de state candidate în iunie 2022, însă le cere să continue reforme, mai ales împotriva corupției.
Potrivit presei internaționale, Republica Moldova, care se află între România, un stat membru UE și Ucraina, este mai ușor de integrat, pentru că este un stat mic. Însă continuă să existe numeroase obstacole în calea aderării R. Moldova la UE, care promite un proces ce ar putea să dureze cel puțin până în anii 2030.