Republica Moldova a implementat în mod general nesatisfăcător recomandările Uniunii Europene privind reformele în domeniul luptei și prevenirii corupției. Concluzia se regăsește în raportul Grupului de State împotriva Corupției (GRECO) care solicită implementarea recomandărilor restante până cel târziu la 31 martie 2024, notează Radio Chișinău.
Potrivit documentului, R. Moldova a implementat satisfăcător sau a tratat într-un mod satisfăcător șase dintre cele optsprezece recomandări cuprinse în Raportul de evaluare a rundei a patra. Dintre recomandările rămase, zece au fost parțial implementate și două nu au fost implementate.
În ceea ce privește deputații, în afară de o practică parlamentară de ridicare a imunității, progresul în implementarea recomandărilor restante este destul de absent. Rămâne de adoptat un cod de conduită pentru parlamentari, care să includă reguli pentru diferite situații de conflict de interese și pentru interacțiunile cu terți/lobbyiști.
Ar trebui depuse eforturi mai puternice pentru a actualiza site-ul web al Parlamentului cu informații despre proiectele legislative, pentru a organiza consultări publice semnificative și pentru a asigura o luare în considerare adecvată a contribuțiilor publicului. Autoritatea Națională de Integritate continuă să aibă un personal insuficient și să aibă nevoie de o strategie instituțională.
Întregul raport poate fi accesat AICI.