Uniunea Europeană oferă R. Moldova un grant în valoare de 8 milioane de euro pentru cofinanțarea a șapte programe de stat de sprijin antreprenorial gestionate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), transmite presa de la Chișinău.
Contractul de grant direct al UE a fot semnat astăzi la Chișinău de către Janis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europe în Republica Moldova, și Dumitru Pîntea, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.
„Resursele financiare vor fi direcționate pentru programele dedicate debutanților – „Start pentru tineri”, programul de susținere a antreprenoriatului feminin sau „PARE 1+2”. De asemenea, resursele financiare vor fi direcționate către programele de creștere, programului de ecologizare a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și programul de digitalizare a acestora. Nu în ultimul rând, resursele financiare vor fi alocate pentru capitalizarea programului de retehnologizare a întreprinderilor mici și mijlocii, un program care se bucură de un enorm succes în ultima perioadă și care atinge foarte țintit nevoile antreprenorilor, mai ales în contextul recentelor crize. În același timp, banii vor fi alocați și către un nou program – cel dedicat turismului rural, care urmează să fie aprobat de către Guvern în perioada următoare”, a declarat Dumitru Pîntea.
Banii vor fi oferiți prin intermediul proiectului „UE pentru IMM”, axat pe localitățile rurale, dezvoltarea IMM-urilor și orientarea lor spre export.
Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mažeiks, a remarcat faptul că două treimi din exporturile R. Moldova merg în prezent spre UE, iar IMM-urile pot avea un rol mai important în creșterea exporturilor.
„IMM-urile creează locuri noi de muncă, aduc inovația și se adaptează mai ușor la provocările emergente. Susținerea acestora este de interes comun”, a punctat Janis Mažeiks.
Diplomatul a mai adăugat că UE sprijină în prezent 50 de mii de întreprinderi, ceea ce este aproape numărul total de IMM-uri existente în R. Moldova.
Prezent la ceremonia de semnare a contractului, vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a mulțumit UE pentru ajutorul constant acordat Republicii Moldova.
Potrivit oficialului de la Chișinău, dezvoltarea economică și crearea oportunităților de afaceri se numără printre prioritățile Guvernului din care face parte.
„Noi în R. Moldova nu ne putem permite luxul de a crește cu 2-3% anual, pentru că asta e o rețetă să rămânem la coada Europei. Avem nevoie de o creștere economică accelerată, iar asta o poate da anume sectorul întreprinderilor mici și mijlocii”, a punctat Dumitru Alaiba.
Menționăm că proiectul de asistență europeană va fi implementat de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului în perioada 2023-2026.