O expoziție de artă românească este prezentată astăzi, 1 iunie, la Castelul Mimi din Republica Moldova, cu ocazia Summitului Comunității Politice Europene.
Expoziția va constitui un manifest cultural pentru drepturile femeii în societate și afirmarea artistelor în perioada interbelică, din România Mare, până în prezent, spune directorul interimar al Institutului Cultural Român la Chișinău „Mihai Eminescu”, Narcis Afrăsinei, citat de Radio Chișinău.
Expoziția-manifest, este creată la inițiativa președintei Senatului din România, Alina Gorghiu, după conceptul galeriei de artă „Art Safari” de la București.
Concepută în contextul summitului Comunității Politice Europene, expoziția „Femei din arta românească” aduce în fața publicului 22 de lucrări semnate de 13 artiste de pe ambele maluri ale Prutului.
Galeria de opere de artă reprezintă o celebrare a vieții și a creației femeilor care au îmbogățit arta românească modernă și contemporană. Școlite la Munchen, Paris, București – artistele transmit varietatea discursurilor plastice pe parcursul unui secol în care condiția socială a acestora era dependentă de familie.
Potrivit directorului interimar al Institutului Cultural Român la Chișinău „Mihai Eminescu”, accesul la educație, dorința de afirmare, forța creatoare, a dat mai multă valoarea istoriei artelor.
„Condiția femeii este tot mai discutată, abia acum aflăm cât de importantă este femeia în toate domeniile în care a activat, inclusiv în artă. Considerăm că acum li se face dreptate, pentru că tot timpul au fost subevaluate de critici, și sunt nenumărate și la nivel mondial, și să încercăm să facem acum, reașezarea femeii în arta românească. Această expoziție este un manifest cultural pentru reabilitarea drepturilor femeilor în societate. În expoziție sunt artiste începând cu perioada interbelică, din România Mare, până în prezent, artiste foarte valoroase, cum este Irina Dragomir”, a subliniat Narcis Afrăsinei pentru Radio Chișinău.
Expoziția de artă plastică românească „Art Safari” este finanțată de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ambasada României la Chișinău și Castel Mimi.