Departamentul Trezoreriei SUA a sancționat luni șapte membri importanți ai unui grup de influență legat de serviciile secrete ruse pentru rolul lor în campania rusă de destabilizare a Republicii Moldova.
Potrivit sursei citate, actorii de influență legați de Rusia sancționați făceau parte dintr-un complot menit să profite de protestele organizate de Ilan Șor la Chișinău și să preia controlul asupra sediului Guvernului Republicii Moldova.
Printre persoanele sancționate se numără Konstantin Prokopievici Sapozhnikov, liderul grupului de influență malignă, care a organizat complotul de destabilizare a Guvernului Republicii Moldova la începutul anului 2023.
Din aceeași listă mai fac parte: Iuri Iurievici Makolov a fost implicat în sprijinul logistic pentru complotul de destabilizare a Guvernului;
– Gleb Maksimovici Khloponin a fost implicat în strângerea detaliilor de securitate asupra diferitelor clădiri guvernamentale din R. Moldova pentru complotul de destabilizare;
– Svetlana Andreevna Boiko este un membru senior al grupului de influență malignă și s-a ocupat de bugetul pentru complotul de destabilizare a Guvernului de la Chișinău;
– Aleksei Viacheslavovici Losev a efectuat recunoașteri în R. Moldova pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova. Losev deține Perko Julleuchter, un atelier care produce felinare ceramic și care, la fel, cade sub sancțiuni;
– Vasili Viktorovici Gromovikov a fost implicat în finanțarea complotului de destabilizare a Guvernului Republicii Moldova;
– Anna Travnikova a fost implicată în operațiunile de influență ale grupului, care vizează publicul străin. Operațiunile au fost concepute pentru a influența opinia publică din străinătate în favoarea Rusiei în contextul războiului în desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei. În 2022, Travnikova a coordonat cu Boiko promovarea narațiunilor pro-Rusia pentru publicul din mai multe țări, inclusiv Statele Unite.
Astfel, după aplicarea sancțiunilor, toate bunurile din proprietatea persoanelor desemnate, care se află în Statele Unite, în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA, sunt blocate și trebuie raportate la Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC). De asemenea, sunt blocate și entitățile deținute, direct sau indirect, individual sau agregat, sau în proporție de 50% ale persoanelor puse sub sancțiuni.
Toate tranzacțiile efectuate de persoane din SUA în interiorul Statelor Unite sau tranzit, care implică orice proprietate sau interese în proprietatea persoanelor desemnate sau blocate, sunt interzise, cu excepția cazului în care sunt autorizate printr-o licență generală sau specifică emisă de OFAC sau scutite.
Interdicțiile includ efectuarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de către sau în beneficiul oricărei persoane desemnate.
Guvernul SUA arată că actorii cu influență malignă sancționați fac parte dintr-o amplă operațiune globală de informare legată de Federația Rusă, care vizează Ucraina, țările limitrofe Ucrainei, inclusiv R. Moldova, țările din Balcani, Uniunea Europeană, Regatul Unit și Statele Unite.
Acești actori au provocat, instruit și supravegheat grupuri din state democratice care desfășoară proteste antiguvernamentale, mitinguri, marșuri și demonstrații. Acești agenți de influență malignă analizează țările vulnerabile la exploatare și alimentează temeri care subminează încrederea în principiile democratice în statele vizate.
Mai mulți dintre actorii de influență malignă sancționați mențin legături cu serviciile de informații rusești în ceea ce privește aspecte precum planificarea, dotarea cu personal și bugetarea activităților grupului, arată Trezoreria SUA.
„Sancțiunile impuse astăzi scot în evidență eforturile secrete continue ale Rusiei de a destabiliza națiunile democratice”, a declarat subsecretarul Trezoreriei pentru terorism și informații financiare, Brian E. Nelson
Sancțiunile respective fac parte dintr-un efort continuu de combatere a influenței maligne a Rusiei în Republica Moldova.