Un monument în memoria victimelor deportărilor regimului de ocupație sovietic a fost inaugurat astăzi în orașul Sângerei din Republica Moldova.
Monumentul a fost edificat grație Primăriei Sângerei și a băștinașilor, rudele cărora au avut de suferit din cauza terorii sovietice.
Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a menționat la ceremonia de inaugurare a monumentului că toți cei care nu-și cunosc istoria, riscă să o repete.
„Noi suntem aici pentru a ne aminti de această pagină tristă a istoriei neamului nostru. Pe toți deportații îi uneau lucruri frumoase, simple, omenești, precum credința sau valorile familiei. Noi trebuie să îi cinstim, să le trăim memoria și să o transmitem urmașilor noștri”, a afirmat Igor Grosu.
Totodată, președintele Parlamentului de la Chișinău a accentuat faptul că, din păcate, unele persoane nu au învățat din lecțiile trecutului, făcând referire la războiul pornit de Rusia în Ucraina.
„Niciun regim nu merită lacrimile unui copil sau ale unei mame. Sper, totuși, că această lecție va fi învățată și nimeni nu va mai plăti cu vieți omenești”, a adăugat Igor Grosu.
Menționăm că astăzi se împlinesc 82 de ani de la primul val de deportări staliniste. În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, peste 6.000 de familii de basarabeni, sau peste 20.000 de oameni – preoți, primari, învățători, întreprinzători de la sate și orașe au fost ridicați sub amenințarea puștii și duși în Siberia în vagoane pentru vite.
Ulterior, au urmat alte doua valuri de deportări în 1949 și 1951, în urma cărora au avut de suferit alte aproape 40 de mii de basarabeni.