Peste 200 de pompieri din România și R. Moldova participă la aplicații tactice de instruire privind perfecționarea tehnicilor de intervenție la stingerea incendiilor și procedeelor de căutare-salvare și autosalvare. Antrenamentele se desfășoară în perioada 12-16 iunie la Centrul de antrenament și pregătire de specialitate al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” din județul Iași.
Potrivit IGSU, pe poligonul de instruire, cei 200 de salvatori și pompieri iau parte la misiuni simulate, printre care: intervenții în mediul acvatic, stingerea incendiilor, acordarea primului ajutor calificat, dar și efectuarea lucrărilor de căutare și salvare din medii ostile (dărâmături, subsoluri, tuneluri, fântâni).
Totodată, participanții își perfecționează tehnicile de intervenție în echipă la efectuarea misiunilor de descarcerare, salvare de la înălțime, dar și căutarea persoanelor cu asistența patrupezilor antrenați.
„Exercițiului bilateral are drept scop creșterea siguranței și gradului de protecție al populației, prin îmbunătățirea pregătirii și menținerea capacității de intervenție a serviciilor profesioniste pentru situații de urgență, inclusiv SMURD, în zona transfrontalieră. Totodată, antrenamentele urmăresc îmbunătățirea capacităților motrice, armonizarea lucrului în echipă și dezvoltarea eficienței de intervenție în diferite situații excepționale și de urgență în zona transfrontalieră”, mai precizează sursa citată.
Aplicațiile sunt organizate în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, în proiectul SMURD-2, fiind finanțat de Uniunea Europeană.