Decizia Curții Constituționale prin care Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional este una fără precedent și „unică în Europa”. Declarația a fost făcută de Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale de la Chișinău.
Totuși, el a atenționat că această decizie a creat un precedent și există riscul ca aceasta să fie folosită ulterior de alte guvernări „într-o formă mult mai agresivă” în lipsa unei democrații „bine stabilite”.
„Nu decizia m-a surprins, bineînțeles, Guvernul și-a estimat șansele de câștig. Decizia este unică în Europa, nu este unică doar pentru R. Moldova. Nu există asemenea precedent. Nu am văzut partea motivată, după asta am putea veni cu detalii. Pe termen scurt, soluția este una supralicitată. Valoarea reală e mult mai mică decât cea iluzorie. Nu s-a întâmplat mare lucru, deputații își păstrează mandatele. Interdicția de a se asocia cu alte forțe politice este discutabilă. Pe termen lung, trebuie să înțelegem că declararea în afara legii a unui partid pentru încălcări legale este un precedent. Nu avem o democrație bine stabilită și așezată. Dacă se schimbă situația politică, riscă să fie folosită mai târziu într-o formă mult mai agresivă decât actuala. Atât timp cât Curtea Constituțională a mers pe această cale de a declara neconstituțional un part politic este o posibilitate de interpretare destul de extensivă”, a declarat Alexandru Tănase în cadrul unei emisiuni de la ProTV Chișinău.
Expertul a mai explicat că Înalta Curte trebuie să ofere niște explicații și că decizia din 19 iunie implică modificări în legislație și în Regulamentul Parlamentului, deoarece există dreptul Curții de verificare a constituționalității unui partid politic și alte proceduri nu sunt prevăzute.
„Cel mai discutabil ce văd eu acum este lichidarea listei supleanților. Sunt chestiuni pe care nu le-am mai văzut nicăieri. Aceste aserțiuni le văd destul de problematice. Acest subiect se încadrează în logica competițiilor politice. Dacă e să vorbim de validarea listei supleanților, destul de confuză e situația asta. Trebuie citită atent decizia și modificat cadrul legislativ și să nu ajungem ca această decizie să fie folosită într-o manieră distorsionată”, a declarat Alexandru Tănase.
În acest context, expertul constituțional a menționat că nimic nu îi împiedică pe Evghenia Guțul, noul bașcan al UTA Găgăuzia, care a candidat la alegeri din partea Partidului „Șor” sau pe liderul formațiunii, Ilan Șor, să-și creeze un alt partid.
Menționăm că partidul condus de oligarhul fugar Ilan Șor a fost declarat luni, 19 iunie, neconstituțional, în premieră pentru Republica Moldova de la obținerea independenței.
Astfel, odată cu pronunțarea hotărârii Curții Constituționale în acest sens, Partidul „Șor” se consideră dizolvat și niciun act adoptat de acesta nu are valoare juridică.
Totodată, reprezentanți din Parlamentul de la Chișinău ai Partidului „Șor” vor continua să-și exercite mandatele, dar în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare, la fel și aleșii locali. De asemenea, listele candidaților supleanți în Parlament și consiliile locale/raionale au fost declarate nule.