Rusia va folosi orice vulnerabilitate în sistemul politic și de securitate al Republicii Moldova pentru a-și atinge scopurile geopolitice. Este opinia expertului Mykhailo Samus, director New Geopolitics Research Network.
El a atenționat că Rusia creează presiune, găsește o vulnerabilitate, după care lansează o amenințare hibridă.
„Atacurile hibride se manifestă prin faptul că adversarul caută zonele noastre vulnerabile în apărare și nu numai, în sistemul politic, administrativ, informațional, economic, ș.a.m.d. Fiți siguri că Rusia va căuta vulnerabilități oriunde, poate fi sistemul electoral, probleme regionale, probleme lingvistice, legislative, probleme în energetică, ceea ce deja ei folosesc, probleme în export, import. Vor încerca cu orice preț să creeze conflicte în interiorul statului prin intermediul acestor breșe, acestor vulnerabilități și ei vor folosi orice ocazie să vă atace.
Vă dau un singur exemplu, acum Rusia plasează arme nucleare în Belarus, un pas care din punct de vedere militar nu are nici o justificare deoarece rachetele cu care ei acum atacă Ucraina pot transporta focoase nucleare, deci ei pot ataca cu asemenea rachete oricând, ele au raza de acțiune de peste 2.000 de km, și teritoriul Belarusului nu poate influența sub nici o formă acest potențial. Însă, căutând puncte nevralgice în rândul partenerilor noștri occidentali, ei pot găsi unii care pot să opteze pentru dezescaladarea războiului Rusiei contra Ucrainei și să creeze unele mișcări pacifiste în Europa de vest așa cum s-a întâmplat în anii ’80 ai secolului trecut.
Rusia creează presiune, găsește o vulnerabilitate, după care face o amenințare hibridă și sunt sigur că la fel se va întâmpla și în Moldova, ei vor pune presiune, vor căuta un punct vulnerabil, vor încerca să creeze o nouă amenințare care până acum nici nu exista, dar pot să o creeze. Iată de ce sunt periculoase amenințările hibride și de ce este periculoasă Rusia, deoarece ei oricând pot da peste cap situația”, a subliniat Mykhailo Samus în cadrul unui interviu pentru TVR Moldova.